Windows 8 - neće da butuje cd

Član
Učlanjen(a)
12.08.2010
Poruka
56
Imam Asus laptop iz K50 serije, na njemu sam instalirao windows 8, posle 8.1. Sad hoću da se vratim na windows 7, ali ne uspevam da butujem cd. Čitao sam po netu da treba da se isključi UEFI u biosu, šta god to bilo, ali moj bios to nema. Pokušao sam butovati sa cd, sa usb, sa eksternog čitača ništa se ne dešava. Kad ubacim cd treperi neka crtica, cd se vrti, ali se ništa ne dešava. Sa usb ni ne zastane, odma pokrene windows. Da li je neko imao sličan problem i kako da ga rešim?

Član
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruka
282
Nije potrebno iskljucivat nista.Samo moras da podesis koji ti je first boot device.Normalno to je CD rom ili Flash drive(USB).Zavisi sa cega hoces instaliratI to ti je sve :)

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Prvo, proveri da li je uopste bootabilan taj DVD (ne CD) na kome je narezan win 7, ili jednostavno, ako je stariji disk, ogreban i sl., zato nece da boot-a, ti narezi drugi brzinom do 4x.
Ako i dalje nece da boot-uje skini boot-bilni Minitoool partition wizard bootable CD, narezi na obican CD 700MB ili CD-RW disk, boot-uj i pomocu njega formatiraj samo C particiju na koji hoces da dignes 7-icu, program je samo 40-tak MB, rezes ga kao ISO (kao sto rezes sistem):
Kod:
http://www.partitionwizard.com/download.html

Ovde imas kratko uputstvo kako izgleda GUI i kako da pristupas istom:
Kod:
http://www.partitionwizard.com/partition-wizard-bootable-cd.html

Ostalo ces znati jer je zaista jednostavan program, dakle, desni klik na C particiju i odaberi Format, odaberes NTFS i to je sve, ostalo ostavi po default-u (Cluster Size - Default, pod Label mozes da imenujes particiju, npr, Win 7), klik OK, sacekas da se zavrsi formatiranje i to je to.
Zasto se dogadja da posle 8-ice nemozes da boot-ujes 7-icu? Prvi razlog je zato sto nemozes da radis Downgrade sa novijeg sistema (mozes samo na drugu npr D particiju da podignes 7-icu posebno), drugi razlog moze biti zato sto NTFS verzija nije ista na 8 i na 7, Win 7 ne prepoznaje noviji NTFS verziju sistemskih faljova. Kao sto ni npr XP ne prepoznaje NTFS od 7-ice.
Boot-abilni Partition Wizard ce formatirati C particiju po defaultu (na osnovnu verziju), s tim sto ces kada budes dizao 7-icu, ponovo uraditi formatiranje i sistem ce normalno da se instalira.
Ali pre svega ovoga, proveri da li je sigurno boot-abilan taj DVD, proveri na drugom racunaru, dovoljno je samo da ubacis DVD u drugi komp i pojavice ti se Setup Screen (obavezno mora), ako je sa diskom sve u redu, ti primeni postupke koje sam iznad objasnio.
Javi sta si uradio?

Član
Učlanjen(a)
12.08.2010
Poruka
56
Uspeo sam butovati. Proradilo samo od sebe, ali hvala na savetu.

Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.254
Kad prelaziš na win8 ili win 7 sa 8 moraš formatirati i obrisati sve particije na kompu i raditi nove ispočetka.Znači sve važno mora se prebaciti na neki drugi hard.

Natrag