Windows 8 - Instalacija u VirtualBox-u

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
WINDOWS 8

J4WCU.png

Krajem prosle godine microsoft je probno izasao sa novom verzijom operativnog sistema Windows 8.Ona je dostupna za preuzimanje te ako zelite instalirati u vasem racunaru ovaj os potrebno je da vam racunar ima 1GHz ili vise 32-bitni(x86) ili 64-bitni(x64) procesor,minimum 1Gb Ram-a te takodje minimum 16 Gb slobodnog prostora na vasem hard disku,DirectX9,graficki uredjaj sa WDDM 1.0 kao i potrebne drajvere....

Inace ovaj operativni sistem mozete downloadovati sa sledece adrese....

32- bitni (x86)

:download:

Download Torrent

u pitanju je Windows.8.06.em.1.Build.9200.RTM.x86.x64....

Takodje mozete downloadowati ovu MICROSOFT.WINDOWS.8.ENTERPRISE.RTM.X86.VOLUME .ENGLISH.DVD-WZT koju vidite na slici....iznad

Download Torrent

72048886.jpg

Posto downloadowali ovaj operativnoi sistem sada mozemo krenuti dalje sa instalacijom istog.....

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
INSTALACIJA WINDOWS 8 U VIRTUALBOX-u

51612685.jpg

37398280.jpg

50826094.jpg

28098747.jpg

Video tutorijal o nacinu instalacije ovog operativnog sistema.S obzirom da imam u racunaru vise operativnih sistema ovim tutorijalom je pokazana instalacija Windowsa 8 u Virtual boxu.U desetak minuta pokusao sam proci kroz celokupan proces kreiranja virtualnog hard diska na kome zelimo instalirati ovaj operativni sistem,zatim podesavanje settinga za pocetak instalacije kao i samu instalaciju operativnog sistema windows 8 u virtualnom okruzenju - Virtual boxu......

Kod:
http://www.filefactory.com/file/7cgqai3r9ci3/Instalacija_Windows_8_u_VirtualBoxu.rar

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
NOVOSTI U WINDOWS 8

14 septembra 2011 godine Microsoft je izasao sa probnom novom verzijom operativnog sistema Windows 8.Ona nudi puno novina u odnosu na sve ranije verzije pa evo neke od njih....

- Metro meni.....novi izgled menija koji mozete uoviti odmah po zavrsetku instalacije ovog operativnog sistema....

60410965.jpg

- Izuzetno brzo bootanje i pokretanje ovog operativnog sistema.Za razliku od windowsa 7 vreme startovanja ovog os je dovedeno do savrsenstva u samoj brzini (looading process) i ono iznosi na racunarima standardne brzine manje od 10 sekundi a na savremenijim i brzim racunarima je ovo vreme znatno krace....

-Trosenje manje memorije od predhodnika Windows 7.Ne samo da ovaj os trosi mnogo manje memorije vec koristi i mnogo manje pokrenutih procesa....

-Mnogo savremeniji Windows Explorer sa ispravkom ostecenih datoteka,opcijom ISO narezivanja datoteka i fajlova,umesto PC Refresh sledi novo ucitavanje windowsa sa par klika uz netaknutost datoteka...

-Podrska za ARM procesor sto ce dovesti do koriscenja manje snage a samim tim i sporijeg trosenja baterije...

-Hyper-V je novina i postao je sada sastavni deo Windowsa te sada mozete jednostavno sa par klika misa stvoriti novu virtualnu celinu bez instaliranja bilo kakvih softvera predvidjenih za te svrhe.....

-Windows Live integracija Sync, Mail, SkyDrive omogucuje sinhronizaciju za sve vase postavke preko racunara, ukljucujuci datoteke, postu i fotografije. Sync je dostupan u pregledu, ali SkyDrive, i Mail još nisu....

-Windows Store omogucice vam kupovinu,ako to naravno zelite, Windows aplikacija gotovo svih i to na jednom mestu.

-Novi Task Manager u potpunosti je obnovljen sa puno boljih alata, ukljucujuc i nacin onemogucavanja pokretanje programa, pracenja koriscenje resursa aplikacija , pa cak i jednostavno ponovno pokretanje Windows Explorera.

itd.....itd....

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
METRO MENI

26354854.jpg

45998541.jpg

Metro meni je novina sa kojom ce te se susresti odmah posle instalacije Windowsa 8 i koga nema u ranijim Microsoftovim operativnim sistemima.Pomocu njega mozete krstariti celim racunarom i omogucice vam puno novih detalja u samom windowsu.Naravno postoje i oni kojima nece se svideti ovaj Metro meni ,te takodje mogu ugasiti i zatvoriti isti u samom registru tako sto ce promeniti vrednost u kljucu RPEnabled na 0 umjesto 1 a ovaj kljuc mozete naci na lokaciji...

Kod:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\

Oni koji zele zadrzati Metro meni za lakse krstarenje i rukovanje u njemu mogu koristiti precice....

Windows+F – Otvaranje trazenja fajlova
Windows+C – Otvaranje Charms Bara
Windows+I – Otvaranje Settingsa
Windows+Q – Otvaranje program trazenje panela
Windows+W – Otvara settings trazenja programa
Windows+Z – Otvara program bar

Postoji jos precica ali ovo su one koje se najcesce upotrebljavaju...Postoji jos dosta znacajnih stvari,poput logovanja,tastatura pisanja,upotreba smajla,zakljucavanja desktopa itd....Pokusao sam proci osnovne stvari krstarenja ovim Metro menijem zaobilazeci ulaz u Control panel sto iziskuje jos malo vremena za njegov prikaz.....

Kod:
http://www.filefactory.com/file/4kks8pcox53j/Metro_meni.rar

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332

Jeste......u iso formatu je i boota se bez problema sto je provereno u virtualboxu....Medjutim par puta sam napomenuo to je probna verzija Microsofta i bice tu jos dorada do konacnog izlazenja iste.....Nisam ga isprobao instalirati kao osnovni os zato ga i nemogu preporuciti....mada u virtual boxu sasvim solidno radi.....

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
ima fora kod virtual box-a ili vmware masine a to je da se kod nekih racunara mora ukljuciti virtuelnost u biosu pa mislim da bi i to bila korisna informacija za one koji imaju problem pri instalaciji ;)

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
ima fora kod virtual box-a ili vmware masine a to je da se kod nekih racunara mora ukljuciti virtuelnost u biosu pa mislim da bi i to bila korisna informacija za one koji imaju problem pri instalaciji ;)

Naravno.......to je nesto osnovno pogotovu kod lap topova novije generacije.....

Cak postoje i lap topovi koji nemaju opciju virtualnosti sto je slucaj kod nekih Acerovih modela.....Moze da se pachuje bios i jos neke stvari da se odrade ali su dosta rizicne za slabije poznavaoce racunara......

To sam iskusio kod instalacije MAC OSX na nekim laptopovima......

kada ce da izadje

Hmmmm to zavisi od Microsofta.....u ovoj godini zasigurno...

Natrag