Šta je novo?

Windows 10 blokira kucnu wi fi mrezu

Član
Učlanjen(a)
26.03.2013
Poruka
218
Kako sam vratio windows 10 na pocetne postavke imam problem sa wi fi .kada povezem laptop sa win 10 na kucni wifi sve mi blokira ,nemogu nista otvoriti,ne samo sa laptopom nego nema internet ni telefon ni smart TV.kad se odjavim sa wifi na laptopu automatski proradi na telefonu I smart TV. Probao povezati laptop sa wi fi sa mobile pristine take I radi sve normalno.moram naglasiti da nisam imao problema prije nego sam vratio sistem. Do cega bi moglo biti ?
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.019
To ne bi trebalo da se desava da je sve u redu, znaci neki problem postoji. Moguce je da racunar zarazen virusom, recimo deo je botnet mreze, i onda operater blokira saobracaj. Eventualno moze biti da postoji neki drugi problem, recimo kompjuter radi dns cache poisoning attack, i privremeno promeni dns podesavanja rutera pa sve do hardverskog kvara, gde recimo wifi kartica, mozda i zbog neispravnog drajvera bombarduje AP sa previse zahteva i zauzme ceo bandwith, mada ovo zadnje je malo verovatno, jer obicno ruteri dobro vrse management, pa bi bar povremeno radio internet na drugim uredjajima.
Uglavnom, resetovanje windows-a, nije uvek najsrecnije resenje, pa ako je racunar bio zarazen, i to je bio razlog za reset, moguce da je malware ostao, ili da se neki do sada skriveni malware aktivirao prilikom resetovanja.

Uglavnom u routeru/AP mozete pogledati log file za vise informacija o samom uzroku. Sto se tice resenja, mozete pokusati recimo live linux disk da vidite da li sa time funkcionise sve kako treba. Ako funkcionise, mozete probati da reinstalirate drajver, skenirate racunar za malware, resetujete podesavanja za internet, proverite konfiguraciju mreze, ili resetujete podesavanja mreze za wifi adapter. Pogledajte kakav saobracaj racunar salje prema ruteru, proverite da li se ip adrese na svim uredjajima menjaju kada povezete taj racunar(recimo vas racunar se ponasa kao rogue dhcp server). Problem je najverovatnije malware na racunaru. Bar ja ne znam za slucaj gde, cak i pogresna konfiguracija bilo cega moze da dovede do toga na desktop operativnim sistemima. Jer recimo da je IP konflikt, izbacilo bi mozda 1 uredjaj, ne sve ostale. Mozda na serverskim verzijama, neki pogresno konfigurisan server bi mogao da napravi takav problem(DHCP/DNS) koji bi mogao da utice na ostatak mreze. Sve ostalo navodi na malware.
Ili taj racunar blokira ruter nekim traffic-om, ili blokira druge uredjaje saobracajem, ili preuzima ulogu necega sto ruter radi(DHCP/DNS) pa svi drugi uredjaji dobiju pogresne informacije, ili salje maliciozan saobracaj preko mreze pa operater blokira ruter zbog takve aktivnosti.

Malo je nezgodno utvrditi takav problem daljinski bez informacija iz rutera i racunara.
Ako ste vec resetovali racunar, pretpostavljam da ste koristili opciju koja je bar ulonila programe iz racunara, ako ne i sve fajlove, tako da bi cista instalacija verovatno bila najbrze resenje iz te pozicije.
Moja iskustva sa reset windows nisu bas dobra, ili zaostane neki problem, ili se gubi na performansama zbog raznih zaostalih stvari koje reset sacuva ili ima problema slicnih vasem, jer nesto nije uspesno zavrseno u procesu, to jest niste dobili ocekivano stanje. Cesto resetovanje traje dosta duze nego instalacija, tako da zbog mog iskustva, preporucujem cistu instalaciju ako ste u mogucnosti.

Ukoliko to nije opcija, pokusajte ono sta sam predlozio, pa se javite sa rezultatima.

EDIT:
Ipak mi je pala na pamet jedna mogucnost, recimo ako AP funkcionise na vise modova, recimo taj racunar koristi 802.11n ostali uredjaji koriste 802.11g, ili obrnuto, moze da se desi da ruter zaglavi u modu u kojem ti uredjaji ne rade. I jos jedna mogucnost, mada vecina rutera bi odbacila takvuu mreznu konfiguraciju, recimo moze biti da je konflikt IP adresa izmedju tog racunara i rutera, recimo oba imaju staticnu IP Adresu 192.168.1.1, a to je i default gateway na ostalim racunarima, pa kada dodje do konflikta to zaustavi konekciju. Malo sam pozurio sa zakljucivanjem ranije :)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.03.2013
Poruka
218
Hvala na strucnom i detaljnom odgovoru.Moram priznati da dosta ti pojmova nusam razumio al u sustini sam shvatio.sistem sam vratio jer mi je bio dosta spor,datoteke su ostale,programi obrisani...zanimljivo kad podjelim mobilnu mrezu sa telefona na njoj radi sve normalno,.veceras cu probati na drugoj mrezi kod komsije pa javim..
 
Top