Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.114
Winchester 73 (1950)


screen.pngWinchester_73_1950_SF.png
info.png
Jezik: engleski
Režija: Anthony Mann
Scenario: Borden Chase, Stuart N. Lake, Robert L. Richards po priči Stuarta N. Lakea
Uloge: James Stewart, Shelley Winters, Dan Duryea, Stephen McNailly, Millard Mitchell


Sinopsis

Vestern. 1876. godine na Divljem zapadu miroljubivi kauboj i zagovornik pravde Lin McAdam (J. Stewart), sa svojim prijateljem Frankijem, pristiže u Dodge City tjerajući zloglasnog Henryja Browna (S. McNally). Šerif toga gradića inzistira na prisilnom održavanju mira, tako da Lin ne može samo tako srediti Browna.

Umjesto toga, on odluči sudjelovati u tradicionalnom streljačkom natjecanju, na koje se prijavio i sam Brown. U finalu ostanu samo njih dvoje i Lin pobijedi, no Brown mu ukrade glavnu nagradu, vrijednu pušku marke Winchester 73. Lin sada shvati da nema izbora: ili će zločinac pobjeći s njegovom puškom i nastaviti činiti zločine, ili će ga on jednom zauvijek u tome spriječiti

U glavnoj ulozi izvrstan je James Stewart, s kojim je redatelj, nakon ovoga filma, surađivao još u sedam filmskih projekata. U ostalim ulogama također briljiraju izvrsni glumci S. Winters, T. Curtis, R. Hudson, M. Mitchell i drugi. Zanimljivo je da je kao redatelj prvotno trebao biti Fritz Lang, no kada je on odustao, sam Stewart je predložio Manna(izvor: mojtv.hr)


Winchester '73 je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1950. u režiji Anthonyja Manna, a koje se danas smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra. Radnja započinje u Kansasu na Dan nezavisnosti 1876. godine, odnosno na streljačkom natjecanju gdje je jedna od nagrada brzometna puška Winchester M. 1873 koja će nakon natjecanja, često u dramatičnim okolnostima, prelaziti u ruke različitih likova. Protagonist filma, čiji lik tumači James Stewart, nastoji po svaku cijenu uhvatiti odmetnika čiji lik tumači Stephen McNally. Winchester '73 je poznat, između ostalog, po tome što su se u manjim ulogama pojavile neke od budućih hollywoodskih zvijezda kao Rock Hudson i Tony Curtis, ali daleko više kao početak plodne suradnje između Manna i Stewarta. Za samog Stewarta je Winchester '73 predstavljao početak nove faze u karijeri, odnosno prvu ulogu u kojoj je, nakon niza besprijekorno dobrih i "pristojnih" likova tumačio lik s primjetno mračnm tonovima, a što se često navodi kao jedna od najspektakularnijih glumačkih transformacija u historiji Hollywooda.


(izvor: Wikipedia)
screen.png

e6iwfdP.jpg

Download.png

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Winchester '73 (1950)


screen.pngzH4RqcK.jpg
Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top