Šta je novo?

Western (Kaubojski) Filmovi Sa Prevodom

M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Butch Cassidy i Sundance Kid (engleski Butch Cassidy and the Sundance Kid) američki je humorni vestern iz 1969. koji je režirao George Roy Hill, a napisao William Goldman. Glavne uloge tumače Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross i Strother Martin. Radnja se odvija oko dvojice odmetnika, Roberta LeRoya Parkera, znanog kao Butch Cassidy (Newman) i njegovog partnera Harryja Longabaugha, znanog kao "Sundance Kid" (Redford) koji na Divljem zapadu više nemaju puno uspjeha u pljačkama banki i vlaka, te stoga odlaze u Boliviju kako bi započeli novu karijeru, iako i tamo nailaze na probleme.

Prilikom premijere, Butch Cassidy i Sundance Kid je pobrao pohvale kritičara te je nominiran za nekoliko nagrada, od kojih je i osvojio izvjestan dio. Film je zaradio 102,31 milijun $ u američkim kinima, čime je 2014. bio 34. najkomercijalniji film američke kinematografije prilagođeno po inflaciji, te jedan od 10 najuspješnijih filmova 1960-ih uopće.Našao se i na 50. mjestu na listi 100 godina AFI-ja... 100 filmova iz 1998., te na 73. mjestu na ponovljenoj listi iz 2007.Slavna pjesma Raindrops Keep Fallin' on My Head Burta Bacharachaa i Hala Davida se pak našla na 23. mjestu na AFI-jevoj listi 100 najboljih pjesama. 2003., uključen je u Državni filmski registar zbog "povijesnog, kulturnog ili estetskog značaja".

Kasnih 1890-ih, Butch Cassidy je vođa skupine odmetnika a njegova desna ruka je pomalo nespretni "Sundance Kid". Kada Butch jednom predugo izostane, skupina izabere Harveyja Logana za novog vođu, ali ga Butch u dvoboju uspijeva nadjačati zahvaljujući prijevari. Ipak, prihvati Harveyjevu ideju da opljačkaju jedan vlak. Njihov prvi pothvat uspijeva te otiđu slaviti u bordelu. Onda posjete Sundanceinu ljubavnicu, učiteljicu Ettu Place. Prilikom druge pljačke, pak, Butch upotrijebi prejak eksploziv, zbog čega razori gotovo cijeli vagon zajedno sa novcem. Također se pojavi i skupina lovaca na glave, koji naširoko počnu proganjati Butcha i Sundancea, koji jedva uspijevaju pobjeći skokom u rijeku. Od Ette saznaju da je lovce na glave platio E.H. Harriman, koji ih želi vidjeti mrtve.

Butch uvjeri Sundancea i Ettu da pobjegnu u Boliviju, pretpostavljajući da su tamo još "idealne prilike" za lopove. Međutim, jednom tamo, Sundance je ljut zbog niskog životnog standarda te gaji prijezir prema toj državi. Shvate da ne govore španjolski, te ih Etta mora podučavati kako bi znali objasniti da žele opljačkati banku. Međutim, čak i nakon par uspješnih pljački, primjete jednog sumnjivog čovjeka, te ne znaju da li ih Harriman progoni čak i ovdje. Butch i Sundance odluče postati pošteni ljudi te se zaposle kao stražari za jednu rudarsku kompaniju. Međutim, upadnu u zasjedu nekih bandita, a njihov šef, Percy Garris, biva umoren. Zaključe da to nije život za njih, te se vrate pljačkanju, ali se Etta odluči vratiti u SAD. Prilikom zadnjeg pokušaja pljačke, pojavi se policija i vojska, te Butch i Sundance upadnu u zasjedu. Film završava zamrznutom scenom u kojoj njih dvoje pojuri izvan zgrade, nakon čega se začuju pucnjevi.

Režija: George Roy Hill

Uloge: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
Johnny Guitar (1954) [1080p]
Johnny Guitar je američki vestern-film snimljen 1954. godine u režiji Nicholasa Raya. Radnja je smještena u gradić u Arizoni gdje svojeglava vlasnica saluna Vienna (čiji lik tumači Joan Crawford) dolazi u sukob sa građanima, uključujući nekadašnju suparnicu Emmu Small (čiji lik tumači Mercedes McCambridge). Naslovni protagonist, čiji lik tumači Sterling Hayden), je bivši revolveraš koji je dolazi spasiti kada Emma, koristeći Vienninu povezanost sa razbojničkom bandom, nastoji organizirati njen linč.

Johnny Guitar je snimljen s relativno niskim budžetom u produkciji studija Republiuc Pictures, ali je izazvao pažnju brojnim neobičnim detaljima - kao što je angažman ostarjele Crawford kao glavne ženske zvijezde, kao i time što Crawford veliki dio filma nosi mušku odjeću, ali i korištenjem jarkih boja i scenom u kojoj se dvije žene obračunavaju u revolveraškom dvoboju (što je bila prilična rijetkost za tadašnje hollywoodske filmove). Samo snimanje su obilježili brojni sukobi i svađe između Crawford i McCambridge (čiji je tadašnji muž Fletcher Markle u prošlosti imao vezu sa Crawford), a što je režiser Ray namjerno potpirivao kako bi dobio što uvjerljivije nastupe pred kamerama; Crawford se također sukobljavala i sa Haydenom, koji je poslije često snimanje filma navodio kao jedno od najneugodnijih iskustava u životu.

Nakon premijere Johnny Guitar je imao relativno slabu gledanost u SAD, iako je naslovna pjesma, koju izvodi Peggy Lee, postala veliki hit. U Evropi je, pak, imao daleko veći uspjeh, a posebno je oduševio kritičare. Tada je shvaćen kao alegorijski komentar, odnosno kritika makartističkih progona. Dio kasnjih kritičara je, pak, Johnny Guitar protumačio kao implicitno lezbijski film. U svakom slučaju, velika količina seksualne simbolike i drugi detalji su filmu Johnny Guitar donijeli reputaciju jednog od najneobičnijih hollywoodskih vesteran svog vremana.

Režija: Nicholas Ray

Uloge: Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridgeHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
Johnny Guitar (1954)


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
The Big Gundown (1966)
Ovaj western je odavno ušao u klasične westerne. Nezvanični šerif, lovac na glave - Lee Van Cleef u ulozi Džona Korbeta juri Sančeza, meksičkog odmetnika zbog otmice i ubistva 12-godišnje meksikanke. Na tom putu se glavni glumac nalazi u raznim situacijama i vatrenim obračunima.

Režija: Sergio Sollima

Uloge: Lee Van Cleef, Tomas Milian, Walter Barnes
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
River of No Return (1954) [1080p]River of No Return (sh. Rijeka bez povratka) je američki vestern film snimljen 1954. u režiji Otta Premingera. Protagonist filma je udovac Matt Calder (koga glumi Robert Mitchum) koji nakon izlaska iz zatvora želi započeti novi život na američkom Sjeverozapadu zajedno sa malim sinom (koga tumači Tommy Rettig), a koji je dotada bio pod skrbi barske pjevačice Kay Weston (koju glumi Marilyn Monroe). Radnja prikazuje, kako sticajem okolnosti, sve troje moraju putovati riječnim splavom kroz divljinu, te se suočavati sa raznim nedaćama, uključujući divlje životinje, Indijance, ali i Kayinog nasilnog i pokvarenog zaručnika, kockara Harryja Westona (koga glumi Rory Calhoun). River of No Return je predstavljao ambiciozan projekt za studio 20th Century Fox, koji je nastojao iskoristiti novu tehniku Cinemascope, te je u tu svrhu film sniman na netaknutim prirodnim lokacijama u kanadskoj provinciji Alberta. Snimanje su, pak, obilježili brojni problemi, prije svega svađe između Premingera i Monroe, koja je inzistirala na metodskoj glumi, ali i Mitchumov alkoholizam. Nakon premijere je River of No Return dobio uglavnom loše kritike, a i Monroe i Preminger su poslije tvrdili da im je to najlošiji film u karijeri.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ovo je pustolovni film, drama, sa elementima vesterna.Dešava se na sjeverozapadu SAD, 1875. godine.

Film se fokusira na šutljivog udovca, Meta Koldera, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon što je odslužio vrijeme za ubistvo jednog čovjeka, dok je branio drugog.On stiže u grad u potrazi za svojim desetogodišnjim sinom, kojeg je ostavio na čuvanje kod salunske pjevačice i plesačice... Film je snimljen u spektakularnim predjelima i riječnim brzacima Roki planina.Film svakako treba pogledati i zbog, tada mladih, Roberta Mičama, Merilin Monro, Rorija Kalhuna, velikog reditelja Ota Premindžera,kao i puno dobre muzike.
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.301
The Texican (1966) / Osvetnik iz RimrokaDžesi Karlin mirno i sigurno živi u Meksiku dok je tražen sa druge strane granice u SAD-u. međutim, kada čuje da mu je brat tamo ubijen u dvoboju, i da nije nosio oružje, ipak odluči reskirati i preći granicu u potrazi za ubicom. Kad stigne u Romrok u Arizoni, odmah mu je jasno da je kriv Luke Star, osoba koja ceo grad drži u šaci, ali mora prikupiti dokaze...

Reditelj: Lesley Selander

Uloge: Audie Murphy, Broderick Crawford, Diana Lorys


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
Geronimo (1962)
Geronimo is a 1962 Technicolor Western film made by Levy-Gardner-Laven and released by United Artists, starring Chuck Connors in the title role.The film was directed by Arnold Laven from a screenplay by Pat Fielder, filming took place in Sierra de Órganos National Park in the town of Sombrerete, Mexico

The following year, Connors married his costar, Kamala Devi

Apache leader Geronimo (Chuck Connors) tires of battling American and Mexican troops, and decides to surrender his meager tribe. However, life on the San Carlos reservation is difficult, and the Apaches do not adjust well to becoming farmers. Geronimo is befriended by a schoolteacher (Kamala Devi), who tries to broaden his horizons, but corruption on the reservation forces him to take his band and head for the mountains, where the Apaches wage a doomed war against the white man.


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
Alvarez Kelly (1966)

Izvrstan vestern poznatoga američkoga reditelja Edvarda Dmitrika.

Priča ovoga filma utemeljena je na stvarnom događaju iz Američkog građanskog rata,poznatog pod nazivom The Beefsteak Raid, u kojem je došlo do opkoljavanja i krađe stada goveda od strane Sjevernjaka, a koje je bilo namijenjeno i poslano Južnjacima.Stočar, Alvarez Keli, dobija zadatak da dovede stado goveda južnjačkoj vojsci, koja se utaborila u Virdžiniji.U početku se tjeranje stoke odvijalo po planu i ništa nije slutilo da bi se nešto moglo izokrenuti…

Napete scene, mnogo akcije i izvrsno režirani prizori gonjenja i divljeg bježanja stoke velika su odlika ovoga filma.
Glavne uloge tumače slavni glumci, Vilijam Holden i Ričard Vidmark.Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top