Šta je novo?

Wayne Shorter otvara BJF

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.063
e-novine
thumbnail.php


Vejn Šorter (Wayne Shorter), najuticajniji džez muzičar današnjice, otvoriće 26. Beogradski džez festival 28. oktobra ove godine, koncertom u Sava centru. Slavni saksofonista vraća se u Beograd tačno 30 godina posle nezaboravnog nastupa sa sastavom Weather Report, 31. oktobra 1980. godine. Po Njujork Tajmsu, Vejn Šorter je najveći živi džez kompozitor

Rođen je u Njuarku 1933. godine. Aktivan od sredine 50-ih, obeležio je rad tri legendarna džez sastava, uporedo razvijajući uspešnu solo karijeru. Od 1959. do 1964. godine bio je član Art Blakey and the Jazz Messengers, postavši i muzički direktor najslavnijeg hard-bap sastava u istoriji džeza. Zatim se 1964. godine odazvao pozivu Majlsa Dejvisa,na preporuku Džona Koltrejna. U tzv. „drugom“ slavnom Majlsovom kvintetu, bili su još Herbi Henkok, Ron Karter i Toni Vilijams – sastav je ocenjen kao jedan od najuticajnijih u celokupnoj istoriji džeza, svoj zvuk neposredno dugujući Šorteru, kao glavnom kompozitoru (Dejvis ga je opisao kao „intelektualnog muzičkog katalizatora“ sastava). Po raspadu ove grupe, Šorter je sa Majlsom učestvovao u rađanju džez roka, radeći na albumima „In a Silent Way“ i „Bitches Brew“.

1970. godine sa klavijaturistom Džoom Zavinulom osniva Weather Report, najuspešniji fjužn sastav svih vremena, u kom provodi narednih 15 godina. U ovom sastavu osvareno je definitivno spajanje džeza sa rok i fanki elementima, uz bogato korišćenje etničke tradicije iz celog sveta, 15 godina pre nego što je termin „world music“ počeo da se koristi.

Jedanaest albuma koje je tokom 60-ih snimio za Blue Note smatraju se obaveznim u kolekcijama svakog džez poštovaoca. Veb sajt allmusic.com većinu je ocenio sa 5 zvezdica, a brojne kompozicije koje je u to vreme napisao postali su standardi savremenog džeza („Footprints“, „Nefertiti“, „E.S.P.“, „Speak No Evil“, „Night Dreamer“...). Tokom 70-ih je ostvario tri legendarne studijske saradnje - sa Brazilcem Miltonom Našimentom („Native Dancer“), pevačicom Džoni Mičel („Mingus“) i grupom Steely Dan („Aja“) – kao i oživeo Majlsov kvintet (V.S.O.P.), sa Fredijem Habardom na poziciji trubača.

Odlazak iz Weather Report označio je novi početak Šorterove solo karijere, prvo u domenu električnog (do sredine 90-ih), a zatim akustičnog džeza. Uporedo sarađuje sa novim (Karlos Santana, Markus Miler) i starim prijateljima (Herbi Henkok, Džoni Mičel). 2000. godine formira aktuelni Vejn Šorter Kvartet, kojim će se predstaviti našoj publici, uz takve zvezde kao što su Danilo Perez (klavir), Džon Patituči (kontrabas) i Brajan Blejd (bubnjevi). Grupa se smatra vodećim akustičnim džez sastavom današnjice. Njeni članovi svi imaju i uspešne solo karijere, redovno su plasirani u vrhu referentnih godišnjih džez anketa, višestruko nominovani, odnosno osvajali Gremi nagrade.

Vejn Šorter je devetostruki dobitnik Gremija. Prvi put je ovu nagradu dobio 1979. godine sa grupom Weather Report, a zatim je još 8 puta nagrađen individualno - po 4 puta za album i za solo/kompoziciju. Oba poslednja dva Šorterova albuma „Alegria“ (2003) i „Beyond the Sound Barrier“ (2005) okitila su se Gremijem za najbolji džez album.

Beogradski Jazz Festival biće održan od 28. do 31. oktobra, kao i do sada u više koncertnih prostora u gradu. Među prvim učesnicima 26. BJF najavljeni su Orchestre National De Jazz i Kornelije Kovač.
 
Top