Član
- Učlanjen(a)
- 29.06.2010
- Poruka
- 2.014
Vuk Drašković (Međa, 29. novembar 1946. godine), srpski književnik i političar.
Biografija
Rođen je u vojvođanskom selu Međa u porodici kolonista iz Hercegovine. Osnovnu školu završio je u Fojnici, gimnaziju u Gacku, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1968. Oženjen je Danicom Drašković. Govori engleski i ruski jezik.
Novinarstvo
U periodu 1969 - 1980. bio je novinar u nacionalnoj agenciji Tanjug. Skoro tri godine radio je i kao dopisnik iz afričkih zemalja. U tom periodu objavljuje i svoje prve književne priče, kao i esej Ja, malograđanin.
Književnost
Novinarstvo je napustio 1980. i posvetio se književnosti. Njegovi romani bili su jugoslovenski i balkanski bestseleri. Neki od njih prevedeni su na engleski, francuski, ruski, grčki, rumunski, češki i još mnoge jezike.
Sudija (1982.)
Nož (1982.), koji je ekranizovan 1999. godine
Molitva
Molitva 2
Ruski konzul
Noć generala (1994.)
Odgovori
Kojekude Srbijo
Doktor Aron (2009.)
Godine 2001. objavio je knjigu govora, intervjua i pisama pod nazivom „Podsećanja“.
Na sedmu godišnjicu demokratskih promena u Srbiji (5. oktobar 2007), Vuk Drašković je objavio autobiografsku knjigu „Meta“ koja sadrži neka autorova svedočanstva o događajima u periodu 1990-2000.
Pročitala sam knjigu " Doktor Aron " . Vuk Drašković je još jednom dokazao da je spisateljska moć njegovog pera i dalje veoma jaka. Pored njegovih stalnih tema o bivšoj Jugoslaviji, nacionalizmu, raspadu Jugoslavije, Titu, javlja se nova dimenzija Draškovićeve misli. To su razmišljanja o Bogu, još više, razmišljanja o Svemiru, smislu života, Kapijama vremena. Pročitavši knjigu, mogu reći da sam samu sebe zatekla u mnogim razmišljanjima, o mnogim pitanjima, koja se otvaraju u ovoj knjizi. Primjetila sam i različite ritmove, koji se osjećaju u pisanju ove knjige. Na početku je tempo vrlo brz, prikazuje se ličnost doktora Arona,čovjeka lucidnih misli , britkog uma i brzog jezika, koji je svojim psovkama, dao specifičan humor, koji meni baš odgovara. Kod njega se okupljaju ljudi iz politike, umjetnosti, književnosti, psihijatri, bivši golootočani. Kroz te likove, daje politički pregled Jugoslavije poslijeratnog perioda, daje osvrt na četnički pokret, Goli Otok, na ulogu Tita u jugoslovenskoj istoriji, opisuje period njegove smrti, najavljuje raspad Jugoslavije i SSSR-a. Uporedo sa političkom pričom , koja je dinamična i interesantna, teče njegova životna priča, koja je nekada samo površno prikazana ( ljubav sa Sarom ) i doktorova razmišljanja pred samu smrt o Bogu, Svemiru i posebnom temom Kapijama Vremena. Jako inspirativno za razmišljanje. Meni se ipak najviše svidio opis njegovih načina liječenja bolesnika, koji ispada iz svih metoda zvanične psihijatrije . Zamjerka ovom djelu je što su neki djelovi romana jako dobro obrađeni, kao npr. početak, a neki su samo površno pređeni i mislim da su se mogli doraditi i produbiti ( odnos sa Sarom i odlazak u Jerusalim). Zato mi se nekada činilo da se nit romana gubi , ritam misli slabi, a na kraju se opet pokušava postići ona dinamičnost s početka romana, ali neuspješno. Mnogo tema je u romanu započetu, ali ne i dovršeno. Sve u svemu, knjiga mi se svidjela.
Izvor:Knjigainfo
Poslednja izmena od urednika: