Šta je novo?

Vrnjačka Banja prepuna turista

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.340
Vrnjačka Banja prepuna turista
Izvor: Beta
Zahvaljujući pre svega organizatorima „Lavfesta“ i dolasku velikog broja mladih, u Vrnjačkoj Banji trenutno boravi oko 17.000 gostiju, saopštili su iz Turističke organizacije u Vrnjačkoj Banji.

46505229253e4ff17200c7261653877_orig.JPG

Foto: www.vrnjackabanja.co.rs
Ali, s obzirom na to da Vrnjačka Banja raspolaže sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta u Srbiji, uvek je moguće naći neko slobodno mesto.

Iz Turističke organizacije u Vrnjačkoj Banji saopštili su da je "„Lavfest"“ pokazao veliku profesionalnost i značajno doprineo promociji Vrnjačke Banje kao mesta za mlade. Inače, Vrnjačka Banja će u avgustu biti centar letnjih dešavanja u Srbiji.

"Lavfest" traje od 7. do 9. avgusta, zatim od 10. do 13. počinju Dani Danila Bate Stojkovića, pa čuveni 38. Festival filmskog scenarija od 13. do 17. avgusta.

Tih dana posetioci i gosti mogu uživaju u izložbi meda, sajmu cveća, suvenira i starih zanata na vrnjačkoj promenadi.

U zamku Belimarković će biti održani Dani renesanse i emitovani dokumentarni filmovi u saradnji sa institutom za kulturu u Beogradu.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Vrnjacka banja je meni predivna. Kada sam tamo kao da nisam u Srbiji, nego u Austriji ili svajcarskoj. Steta sto grad pomalo propada, nema bas previse turista ovih dana sto je steta, mislim da je Banja i zimi predivna. Mislim da je potrebno vise promocije, da ljudi cuju da postoji mesto gde moze da se ode na jedan produzeni vikend i gde mogu da se napune baterije.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Restorani, kafići, poslastičarnice u Vrnjačkoj Banji
Ugostiteljska ponuda Vrnjačke Banje bazirana je na velikom broju restorana, kafića, noćnih klubova, diskoteka, kafana, objekata sa muzikom uživo. Po razvijenosti ugostiteljstva banja se nalazi na samom vrhu turističkih destinacija u Srbiji.

Najveći broj ugostiteljskih objekata čine restorani, kojih ima preko sto. Pored srpske nacionalne kuhinje, za ljubitelje hrane u Vrnjačkim restoranima postoji i bogata ponuda specijaliteta iz raznih zemalja sveta. Najpopularniji su proizvodi italijanske kuhinje (špagete, pice, razne paste i sosevi), grčki specijaliteti (giros i raznovrsne salate), a značajni su i kineski restorani. Ipak, najveća tražnja je za specijalitetima domaće kuhinje. Nekoliko etno restorana i kuća nudi hranu pripremljenu na tradicionalan način i bogat izbor vina iz obližnjeg župskog kraja, jednog od najpoznatijih vinogorja u Srbiji. Najpopularniji etno restorani u Vrnjačkoj Banji su „Gočko“ i „Ognjiše“, a od ostalih restorana izdvajamo samo neke: „Kruna“, „Balkan ekspres“, „Raj“, „Kraljica“, „Breza“, „Sunce“, „Izvor“ itd.

Veliki broj kafića i poslastičaraupotpunjuje ugostiteljsku ponudu banje. Najveći brojkafića nalazi se u centru Vrnjačke Banje, a njihove bašte ulepšavaju tokom sezone ambijent na Promenadi. U njihovoj ponudi nalazi se ogroman izbor kafa, bezalkoholnih i alkoholnih pića, po pristupačnim cenama. Kafe poslastičare su takođe brojne, sa velikim izborom torti, kolača i sladoleda, a čuveno je i žito sa šlagom koje se služi u poslastičari „Švajcarija“.

U Vrnjačkoj Banji dobar noćni provod omogućavaju kafane-restorani sa muzikom uživo i veoma su atraktivne za ljubitelje boemskog provoda. Kvalitetni muzički sastavi stvaraju u njima ambijent koji uz dobru hranu i župsko vino nikog ne ostavlja ravnodušnim. Među restoranima sa ovakvim vidom zabave izdvajaju se „Savka“, „Kruna“, „Bela lađa“ i dr.

U noćnim klubovima i diskotekama organizuju se žurke na kojima dominiraju moderniji muzički pravci. Najpoznatiji Vrnjački klub je „Podroom“. U njemu često gostuju popularni bendovi i pevači iz Srbije i okoline, kao i brojni DJ-evi.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Hoteli u Vrnjačkoj Banji
Banjski hotelski smeštaj, u određenim segmentima je specifičan, što se najbolje vidi po bazenima i wellness i spa centrima u okviru hotela. S obzirom na to da je banja, po pravilu, sama po sebi wellness i spa centar ( jer značenje wellnes i spa terapija podrazumeva balans tela i duha i psihofizičko jačanje individue, koje se postiže kroz balneoterapiju, specifičnu za banje i ostale tretmane koji su tradicionalno banjski sistemi lečenja), mnogi smeštajni objekti u okviru nje, a ponajviše hoteli u ponudi imaju obavezan bazen, koji je neizostavni deo banjskih terapija mineralnom vodom, i wellness & spa centre.
rnjačka Banja je dugogodišnjom tradicijom i kvalitetnom ugostiteljskom i zdravstvenom uslugom za sebe izborila epitet „Kraljice srpskog turizma“. Njeni atributi su sedam izvora mineralne vode koji pogoduju lečenju širokog spektra endokrinoloških, koštano-zglobnih i gastroenteroloških oboljenja, blaga klima karakteristična za banjska mesta, a poslednjih decenija ovome su se pridružile i mnoge kulturne manifestacije, bogat zabavni sadržaj, kao i veliki broj hotela, vila, apartmana, soba, restorana i kafića. Tu su i raznovrsne mogućnosti za bavljenje sportom, iz Vrnjačke Banje organizuje se veliki broj izleta do kulturno – istorijskih spomenika srednjevekovne Srbije, kao što su srednjevekovne tvrđave i manastiri, a bujna i prelepa priroda koja je okružije i čiji je ona deo, donosi gotovo neiscrpne mogućnosti izleta u prirodu na različitim lokacijama.
elika posećenost, zahteva dovoljan smeštajni kapacitet. Tokom leta, u Vrnjačkoj Banji organizuju se „Vrnjačke kulturne svečanosti“, koje tokom njihovih 100 dana trajanja poseti impozantan broj turista iz zemlje i inostranstva. To koliko turista tokom jednog momenta može posetiti Vrnjačku Banju, najbolje opisuje posećenost „Međunarodnog vrnjačkog karnevala“, koji se organizuje svake godine u trajanju od nedelju dana, u julu. Tada je Vrnjačka Banja domaćin velikom broju turista, a kroz njene ulice prodefiluje oko 200.000 do 300.000 gostiju.

Smeštajni kapaciteti Vrnjačke Banje, podelji su između hotela, pansiona, apartmanskih naselja, zdravstvenog centra i smeštaja u okviru domaće radinosti:

  • oko 4.500 smeštajnih jedinica u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima
  • 850 ležaja u okviru Specijalne ustanove za prevenciju, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti „Merkur“.
  • oko 10.000 smeštajnih jedinica u domaćoj radinosti
Vrnjačka Banja je banja sa najvećim brojem hotela u Srbiji. Posetioci, koji žele da odsednu u hotelskom smeštaju mogu izabrati između više desetina različitih hotela od kojih su samo neki “Merkur Novi”, “Merkur Stari”, “Šumadija”, “Mirko Tomić”, “Zvezda”, “Fontana”, “Sloboda”, “Gočanka”, “Vračar”, “Breza”, “Slavija”, “Železničar” , “Slatina”, “Orion”, “Snežnik”, “Panonija”, “Vuk”, “Zvezda Danica”, “Kraljica”, “Aleksandar”, “Beli Bor” itd. ostatak teksta[url="http://
[/SIZE]"]
http://vrnjackabanjahoteli.rs/[/url][/SIZE]
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Posto se priblizava Dan Ljubavi da pomenemo Most LJubavi u Vrnjackoj banji
most-ljubavi-i-katanci-u-vrnjackoj-banji.jpg

Katanac se stavlja na most, zaključava se, a ključ bacate u reku, ne bi li na taj način Vašu ljubav zaključali da traje zauvek. Slično našem mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji i u Moskvi postoji Luzkov most koje zaljubljeni ili oni tek venčani koriste da zaključaju svoju ljubav. Ali ovaj moskovski most neće nositi više nijedan katanac ljubavi jer su se valsti odličile da poskidaju sve katance kako ne bi narušavali sliku mosta u pogledu arhitekture. Na mostu ljubavi se zaustavi na hiljade gostiju Vrnjačke Banje.
Pre dolaska na most prolazi se pored mnoštva uličnih prodavaca i manjih kioska, gde se mogu kupiti katanci svih boja i veličina, zajedno sa ključićem. Priča o Mostu ljubavi potiče u periodu I Svetskog rata, kada su se Nada, učiteljica po zanimanju, i oficir Srpske vojke Relja, zaljubili i zavetovali jedno drugome na ljubav.
Relja odlazi u boj, koji ga odvodi u Grčku, gde se zaljubljuje u jednu crnokosu Grkinju, a njegovu Nadu zaboravlja. Nada ga je čekala, nije se predavala , ali oficir svoje srce poklonio strankinji, tada učiteljica umire od tuge za svojim dragim. Devojke iz Vrnjačke Banje poučene Nadinim iskustvom, tajno u gluvo doba noći odlazile bi na most i katancima zaključavale bi svoju ljubav. Da nije bilo Desanke Maksimović, ova priča ostala bi zaboravljena međutim, ona to nije dozvolila. Napisala je jednu od svojih najlepših pesama, koju je posvetila baš ovom mostu, Mostu ljubavi. Njena pesma nosi naziv, „Molitva za ljubav“.
 
Top