Šta je novo?

Vožnja u šumi po potocima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
KOSJERIĆ 25. 07. 2010
PRESS

Vožnja u šumi po potocima


Na osmoj „Džipijadi" u Kosjeriću učestvuje 90 džipova iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Pored brzinske vožnje, najzanimljiviji deo je bio i hard vožnja u šumi Jelove Gore.

dzipijada-1.jpg


Kosjerićka „Džipijada" počela je još u petak po podne na brdu Grad gde je pristiglo preko 90 džipova iz Kosjerića, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Šapca, Gornjeg Milanovca, Mrčajevaca, Loznice, Požege, Čačka, a tu su bili i ljubitelji džipova iz Crne Gore i Hrvatske.Prvog dana na brdu Grad održano je takmičenje u brzinskoj i noćnoj vožnji.
- U noći između petka i subote prešli smo 32 kilometra. Vozilo se po karti, a išlo se od Grada, preko Seče Reke, Varde, Rude Bukve, do Kosjerića. Danas vozimo stazu dugu 46 kilometara od Kosjerića preko Jelove Gore, Ribaševine, Gradine, do Grada. Ovo je soft vožnja, vožnja za rekreaciju - objasnio je Milan Jovanović - Čokoladni, jedan od organizatora ove „Džipijade" i član AMD „Džiponje".
Juče je na Jelovoj Gori, gde su ljubitelji džipova napravili predah nekoliko sati, sve je grmelo od džipova. Dok su jedni ispijali pivo i „koka-kolu", u šumi uz potok se glasno navijalo. U nepristupačnom terenu gde bi čovek jedva peške prošao, dvojica Valjevaca u svom „čirokiju" prelaze nezamislivo. Mlađi stoji ispred i savetuje, a stariji je u džipu. Dovikuju okupljeni „okreni levi, okreni desni", ali vozač samo prati svog suvozača. „Staza" duga preko sto metara za manje od pola sata je uspešno savladana uz specijalnu opremu, sajlu na čekrku, na prednjem delu džipa. Nakon izlaska iz šume usledio je gromoglasan aplauz i čestitanje.

dzipijada-2.jpg


Istom „stazom" krenuli su Čačani. U međuvremenu vozač „čirokija" Milisav Rakić - Kolašinac (55) iz Valjeva, koji je prokrčio put kroz šumu, kaže da ne bi uspeo da mu nije bilo njegovog sestrića suvozača Dejana Pantelića (26) iz Valjeva.- U hard vožnji najbitniji je vozač, a manje vozilo. Veoma je bitan i suvozač, koji čini 70 posto moje vožnje. Mogu drugi da viču šta hoće, ali za mene je glavno ono što kaže moj sestrić. Na džipijadama učestvujem već 18 godina i mogu reći da je ova kosjerićka jedna od najbolje organizovanih - kazao je Milisav i dodao je da mu najviše smeta što nema više takmičara u hard vožnji.
Čačani su malo zapeli na uzbrdici iz šume. Točkovi su kopali zemlju ispod sebe, ali nije vredelo. Sajla i čekrk su pomogli da izađu.
Najstariji učesnik je Dragoje Krsmanović (75) iz Kosjerića koji iz godine u godinu redovno dolazi na „Džipijadu". Najmlađi su Filip (3) i njegova sestra Marija (2) iz Kosjerića koji su sa roditeljima Zoranom i Snežanom prešli put od Kosjerića do Jelove Gore i nastavili put ka Gradu po ovdašnjim brdima i makadamu.

dzipijada-3.jpg


Nakon odlaska sa Jelove Gore na brdo Grad gde im se nalazi kamp i besplatna hrana, učesnici „Džipijade" su se opuštali uz bogat kulturno umetnički program.

Z. GLIGORIJEVIĆ

 
Top