Šta je novo?

Vozači, vezujte pojas!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
Vozači, vezujte pojas!

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja ne primenjuje se u potpunosti, a posledica toga je ponovno povećanje broja poginulih u saobraćaju, upozorio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

v208742p0.jpg

Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je agenciji Beta da su najčešći uzroci nesreća neprilagođena brzina vožnje i vožnja pod uticajem alkohola, ali da se o tome nedovoljno govori i da ne postoje kampanje na nivou cele države koje bi ljudima ukazale na te opasnosti.

"Nemamo ni nov sistem obuke vozača gde bismo konačno počeli dobijati generacije vozača koji su mnogo bolje obrazovani i bezbedniji", rekao je Okanović i kao problem naveo i to što građani u vožnji ne vezuju pojas.

Od početka juna u Srbiji je u saobraćaju poginulo 14 ljudi, a 359 je povređeno.

Okanović je podsetio da je prošle godine u saobraćaju poginulo 650 ljudi, a da je 23.000 povređeno.

U Srbiji se godišnje desi 65.000 saobraćajnih nesreća, a troškovi toga su oko milijardu evra godišnje.

Okanović je rekao da Srbija još nema ni strategiju bezbednosti saobraćaja niti vladino telo za koordinaciju iako su one predviđene Zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je počeo da se primenjuje pre godinu i po dana.

Govoreći o problemima u bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, on je rekao da smatra da nema političke volje da se ti problemi reše i da se poveća bezbednost građana u saobraćaju.

(Beta)
 
Top