Vođa Lulzseca izdao hakere

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Vođa Lulzseca izdao hakere
[/h] Izvor: B92

Njujork -- FBI uhapsio trojicu članova hakerske grupe Lulzsec i najavio tužbu protiv još dvojice. Prema Foks njuzu, izdao ih je vođa grupe koji je godinama radio za FBI.

19885816334f5626caa4288545571295_368x246.jpg

(Foto: Sxc.hu, Arhiva)
Agenti FBI-ja izvršili jutrošnju akciju na osnovu informacija koje im je dostavio Hektor Ksavije Monsegur, među hakerima poznatiji kao Sabu, tvrdi izvor Foksa.
Četvorica od petorice osumnjičenih optuženi su za zaveru i njima će biti suđeno pred federalnim sudom u Njujorku.
Optužnica protiv dvojice Britanaca, dvojice Iraca i jednog Amerikanca iz Čikaga, biće otpečaćena u utorak u južnom distriktu Njujorka.

"Ovo je poražavajuće za organizaciju. Odsekli smo glavu Lulzsecu", rekao je Foks njuzu neimenovani zvaničnik FBI-ja.

FBI je otkrio identitet 28-godišnjeg Monsegura, nezaposlenog oca dvoje dece, u junu prošle godine. On je navodno komandovao međunarodnim timom koji broji više hiljada hakera. Međutim, po otkrivanju njegovog identiteta, počeo je da sarađuje sa državnim strukturama.

"Uhvatili su ga i tajno uhapsili, pa sada radi za FBI", rekao je Foks njuzu izvor blizak Monseguru.

Monsegur je priznao krivicu 15. avgusta prošle godine i time potvrdio svih 12 navoda optužnice koja će, kako se očekuje, biti otpečaćena u utorak.

Hakerska grupa Lulzsec, poznatija kao Lulz Security, izvela je zajedno sa Anonimusima mnoge upade u sistem velikih kompanija i institucija, uključujući i američku CIA, britansku Agenciju za organizovani kriminal, japanski "Soni" i meksičku vladu.

Anonimusi su prošlog meseca objavili snimak tajnog razgovora između agenata FBI-ja i britanskih detektiva o akcijama koje planiraju da sprovedu protiv hakera.

Natrag