Šta je novo?

Vlada donela odluku o otkupu 100.000 tona pšenice

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Otkup za Robne rezerve

Vlada donela odluku o otkupu 100.000 tona pšenice
Tanjug | 07. 07. 2011. - 17:13h
cat_icn_more.png
17:57h

Vlada Srbije donela je danas odluku da za potrebe Robnih rezervi otkupi 100.000 tona merkantilne psenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, uključujući i porez na dodatnu vrednost (PDV).

151231_01so-zetva-psenice_f.jpg


Kako je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao direktor Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović, rok za plaćanje preuzete pšenice za potrebe robnih rezervi biće 15 dana, od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Cilj otkupa pšenice je povećanje zaliha u Robnim rezervama i pomoć primarnoj proizvodnji, rekao je Mihajlović.

Republička direkcija za robne rezerve otkupljivaće ovogodišnju merkantilnu pšenicu od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna 80 tona.

Količina merkantilne pšenice koja će se kupiti od komercijalnih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i zemljoradničkih zadruga biće utvrdjena na nivou upravnih okruga Srbije, u zavisnosti od ukupno zasejanih površina pod merkantilnom pšenicom.


Merkantilna pšenica domaćeg porekla mora biti u skladu sa važećim Pravilnicima o kvalitetu i standardu.


Republička direkcija za robne rezerve će kupljenu pšenicu plaćati u roku do 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije, po ceni od 20 dinara po kilogramu.


Sredstva za kupovinu merkantilne pšenice biće obezbedjena iz sredstava predviđenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu i Rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve.

Očekivani rod do dva miliona tona

Prema zvaničnim procenama, u Srbiji je setva merkantilne pšenice roda 2011. godine, obavljena na površini od oko 482.390 hektara.
Od ukupno zasejanih površina, 84,41 odsto su površine u vlasništvu porodičnih gazdinstava, a ostatak je u vlasništvu privrednih društava i zemljoradničkih zadruga.


Očekuje se prosečan prinos od oko 3,5 do četiri tona po hektaru, odnosno ukupan rod od 1,6 do dva miliona tona merkantilne pšenice.

Od jedne zemljoradničke zadruge moći će da se kupi najviše 150 tona, navedeno je u saopštenju.
 
Top