Šta je novo?

Vlada deli dobit EPS-a koje još nema

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Suša i kurs obaraju zaradu


Vlada deli dobit EPS-a koje još nema

Blic

Vlada Srbije računa na dobit Elektroprivrede Srbije, kao jedan od prihoda budžeta za sledeću godinu, iako nije sasvim sigurno da će ovo javno preduzeće, koje godinama ima manjak, konačno ostvariti profit. Država je rešila da podeli nešto što još nema, što ekonomisti tumače kao lakše rešenje nego da se štedi, a predstavnici Vlade objašnjavaju da uvek postoji rezervna opcija.

192756_0804-eps-foto-z-safar_f.jpg


U Ministarstvu finansija tvrde da mogu da nađu alternativu ako ne bude novca od EPS-a


Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i predsednik Nadzornog odbora EPS-a, izjavio je po završetku pregovora sa MMF-om da će to javno preduzeće posle dužeg perioda poslovati profitabilno. On nije precizirao koliku dobit očekuje EPS, ali je naveo da će taj profit biti uvršten u prihode budžeta za 2012. godinu.

U Elektroprivredi Srbije ne žele da komentarišu te navode jer godina još nije završena. Postoje naznake, kako “Blic” saznaje u krugovima bliskim EPS-u, da će biti profita, ali niko to ne može sada da garantuje.

- Oktobar, novembar i decembar su teški meseci. Elektroprivreda beleži veliki uvoz struje zbog višemesečne suše, koja smanjuje “jeftiniju” proizvodnju u hidroelektranama i povećava rad “skupljih” termoelektrana, pristižu obaveze prema izvođačima za remonte, a i dinar je počeo da slabi - kaže naš sagovornik.
On ističe da su najave iz Vlade Srbije loše čak i ako bude ostvaren profit jer je pametnije da novac ulože u pogone EPS-a, pod striktnom kontrolom države, u neku novu elektranu ili kop uglja i tako povećaju proizvodnju. Time bi se, dodaje, stvarala nova vrednost, povećao privredni rast, a ovako će sve otići u običnu potrošnju.


Vuk Đoković, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže za “Blic” da nema razloga za sumnju da će EPS ostvariti dobit.


[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]Gubici EPS-a
2007. 99 milijardi dinara
2008. 24 milijarde
2009. 8,5 milijardi
2010. 3,2 milijarde
2011. ?
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

- Ako tako krenemo, možemo u sve da sumnjamo, da prihodi od akciza, na primer, neće biti toliki, da nešto drugo neće biti kako je planirano. Uvek ima načina da se nađe rešenje ako se neki prihodi ne pojave, da se pronađu drugi prihodi ili smanje rashodi, neće biti problema - uverava Đoković.

Ekonomista Goran Nikolić ne opravdava ovakav potez države, ali ima razumevanja. Lakše je, kako kaže, zatvoriti rupu u budžetu nekim neizvesnim prihodom nego smanjiti rashode, što obično znači otpuštanja, ukidanje subvencija privredi ili socijalnih davanja.


- Legalna je opcija podbacivanje prihoda, to se dešava, tako da se u slučaju neostvarivanja dobiti u EPS-u ukupan manjak u budžetu može povećati - objašnjava Nikolić.


Profit u prvoj polovini godine
- Za šest meseci, prema neto ukupnom finansijskom rezultatu, dobit EPS-a je 7,7 milijardi dinara, a iz poslovnih odnosa pozitivni smo 14,1 milijardu dinara. Tome su najviše doprineli stabilan kurs i uštede u troškovima. Ovogodišnji profit mogli bismo da garantujemo ako kurs bude stabilan. U uslovima pogoršane naplate i velikih kursnih razlika može se garantovati samo pozitivan finansijski rezultat iz poslovnih odnosa - izjavio je u avgustu Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a.
 
Top