Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vlada CG potrošila novac invalida?

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Vlada CG potrošila novac invalida?
Izvor:
Novosti.rs

PODGORICA - Više od deset miliona evra, koji su u protekle tri godine, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, uplaćeni u Fond za ove namene, završili su kao - zakrpa budžetskih rupa.

Na kraju godine država ih je “prisvojila”, odnosno po Zakonu o budžetu prebacila u narednu godinu, bez obaveze da se koriste u iste svrhe. Udruženja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori demantuju obrazloženje premijera Igora Lukšića da nije bilo projekata.

Taj argument apsolutno ne stoji jer Vlada na sve načine onemogućava povlačenje sredstava iz Fonda za namenske projekte - kaže za “Novosti” Goran Macanović, član Saveta fonda i naglašava da je ključni problem status. - Ovaj fond je deo Zavoda za zapošljavanje i tu se sliva veliki novac za invalidne osobe koje poslodavci po zakonu moraju da uplaćuju. Sa druge strane, Vlada postavlja restriktivne, gotovo nemoguće uslove udruženjima osoba sa hendikepom za njihovo povlačenje za namenske projekte. Apsurdno je i tumačenje da se od ovog novca ne može završiti Centar za zapošljavanje invalidnih lica na Zabjelu, koji bi zaposlio oko stotinu ljudi.

Premijer nije odgovorio na ključno pitanje - gde su utrošena 10,2 miliona evra koja su uplaćena u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom tokom 2009, 2010. i 2011. godine, jer od njih nisu finansirani programi rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

To nije, kako tvrdi Lukšić, bio budžetski novac, već novac koji su uplatili poslodavci, koji su oni uzeli i preselili u budžet. Ova krađa je u najmanju ruku sramna jer je novac uzet od najranjivije kategorije - invalidnih osoba - kaže Nataša Vuković, poslanik Socijalističke narodne partije, koja je postavila poslaničko pitanje u parlamentu.

Kako je “Novostima” rekao Milan Šaranović, donedavni član Saveta fonda, projekata je bilo, ali su oni - odbijani.
- Mi već tri godine pokušavama da dobijemo odgovor od Vlade zašto se novac koji nije iskorišćen u jednoj godini sledeće godine ne usmeri za iste ili slične namene. Vlada je neiskorišćeni novac na kraju budžetske godine uzimala i trošila ko zna na šta - kaže Šaranović.
On dodaje da Lukšićevo obrazloženje da nije bilo projekata ne stoji iz više razloga - nikada nije bio objavljen konkurs za te projekte, a lično zna da ih je ipak bilo, ali su odbijeni.

- Ovo nam je potvrdila i Marina Vujačić, izvršna direktorka nevladine organizacije Udruženje mladih sa hendikepom, koji su, kako kaže, podneli dva projekta - ističe Šaranović.

Vujačićeva potvrđuje ove navode.

- Tačno je da nikada i nigde nije bio objavljen konkurs za raspodelu novca iz Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidnih osoba i na osnovu čega su ova udruženja mogla onda i da podnose projekte. Mi smo, međutim, ipak imali dva projekta, a znam da ih je bilo još iz drugih udruženja. Jedan naš projekt koji se ticao zapošljavanja odbijen je uz obrazloženje da nemamo “licencu” - kaže Vujačić.“NESTALO” 10 MILIONA EVRAPREMA podacima koje je u Skupštini iznela Nataša Vuković, za 2009. u Fond za invalide uplaćeno je 1.296,135 evra, za 2010. godinu 2.889.142 evra, a za 2011. čak 6.042.848 evra. Od ukupno 11 uplaćenih miliona, kaže ona, više od deset je “nestalo”.

- S obzirom na neoglašavanje poziva za projekte i odbijanje projekata koji su dostavljeni, najlogičnije je pitanje iskrenosti namere ove vlasti da taj novac zaista iskoristi u predviđene svrhe - smatra Vukovićeva.


 
Top