Šta je novo?

Vlada će da "zakoči" poskupljenja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Vlada će da "zakoči" poskupljenja1. novembar 2010. | 08:34 | Izvor: Novosti

Beograd -- Vlada Srbije najzad priprema mere kako bi se zaustavila stalna poskupljenja hrane. Moguće intervencije uvozom, robnim rezervama, sprečavanje monopola.

18516493874cce3861ee51f619377954_450x338.jpg

Sredinom nedelje biće organizovan sastanak posvećen mogućim merama koje bi trebalo da dovedu do stabilizacije cene hrane, a koje je inicirao guverner NBS.


Za istim stolom će se, osim premijera Srbije Mirka Cvetkovića i guvernera Dejana Šoškića, naći i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević i ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Načelni dogovor između prvog čoveka izvršne vlasti Mirka Cvetkovića i guvernera NBS o potrebnim merama je, kako je rečeno, postignut.

"Na ovonedeljnom sastanku razmotriće se sve zakonske mogućnosti koje bi uticale da se politikom uvoza i izvoza, subvencija, intervencija iz robnih rezervi, ali i doslednijom primenom usvojenih antimonopolskih zakona spreči dalji, enormni rast poljoprivrednih i prehrambenih cena",
rečeno je u Vladi.

PODRŠKA IZ MMF
O namerama Vlade da donese mere kojima će sprečiti nekontrolisani rast cena prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda upoznat je, ovih dana, kako saznajemo i MMF. "Oni podržavaju Vladu u nameri da, pre svega, spreči bilo kakve monopole na tržištu. Inače, utvrđena je i makroekonomska projekcija za narednu godinu, koja, između ostalog, predviđa da se inflacija kreće u okvirima 4,5 (plus-minus 1,5 odsto), a deficit budžeta četiri odsto BDP", navode u Nemanjinoj 11.
"Ideja je da se u vrlo kratkom roku moguće mere pripreme u nadležnim ministarstvima i da se u njihovu primenu, gde god je to moguće, krene u što kraćem roku, odnosno već prvih dana decembra", saopštavaju iz Vlade.

Osnovni dokument za najavljeni sastanak biće preliminarna analiza cenovnog šoka koju je uslovilo poskupljenje hrane, a koju je izradila Narodna banka Srbije. Studija je, ističe guverner centralne banke Dejan Šoškić, ukazala da postoji određeni prostor da država svojom politikom utiče da se cene prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda obuzdaju.

"Kratka studija NBS ustanovila je da su cene hrane i poljoprivrednih proizvoda u Srbije najnestabilnije u regionu", kaže guverner Šoškić.

On dodaje da je studija koju je radila Centralna banka došla do zaključka da "ako bismo postigli cenovnu stabilnost u ovom domenu na nivou proseka u regionu, indeks potrošačkih cena krajem ove godine ne bi bio blizu ili iznad gornje granice ciljane inflacije".


"Ipak, NBS je samo uočila i analizirala problem iz ugla monetarne politike, mi nemamo ekspertizu u ovom domenu. Konkretna rešenja za uočene probleme trebalo bi da predlože stručnjaci resornih ministarstava",
navodi prvi čovek Narodne banke Srbije.

Struja skuplja tek od drugog kvartala 2011?

5398836084cce3862391e8957402332_450x338.jpg

Kako “Novosti” saznaju u Nemanjinoj 11, nema nikakvih indicija da bi Vlada mogla dozvoliti poskupljenje električne energije i gasa u prvom kvartalu 2012. godine.

"O tome ćemo tek razgovarati, ali je gotovo izvesno, ako se imaju u vidu trenutna kretanja inflacije, da će do poskupljenja energenata moći da dođe tek od drugog kvartala naredne godine
", rečeno je u Vladi Srbije.
 
Top