Šta je novo?

Vize za plave pasoše samo još ovog meseca

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Vize za plave pasoše samo još ovog meseca
Zbog pravne regulative EU
03.09.2009. 05:00

pasosi-v.jpg


Građani Srbije u zemlje članice Šengenskog sporazuma neće moći da putuju sa starim pasošem od oktobra. Naime, većina zemalja Evropske unije za odobravanje vize traži da pasoš važi najmanje tri meseca od povratka sa putovanja. Kako je Srbija najavila da stari pasoši prestaju da važe 31. decembra, građani će u Evropu do kraja godine moći da putuju samo sa novim putnim ispravama.

Neke zemlje, međutim, poput Italije, zahtevaju da pasoš važi i četiri meseca po povratku putovanja, pa sa plavom putnom ispravom putovanje u ovu zemlju već nije moguće. Takođe, nedavno je i Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila da će izdavati vize za plave pasoše samo do kraja septembra, dok će od oktobra vize izdavati samo vlasnicima biometrijskih isprava.
Zapravo, 1. oktobar je uzet kao krajnji rok za izdavanje viza zato što je naša zemlja najavila da će plavi pasoši važiti do kraja tekuće godine. Zahtev da pasoš važi tri ili više meseci od povratka sa putovanja je zapravo standardna procedura koju sprovode ambasade kada je u pitanju istek dokumenata. Situacija se razlikuje od ambasade do ambasade, a one uglavnom traže da pasoš traje od tri do šest meseci po povratku sa putovanja, pa se faktički viza za plavi pasoš može dobiti samo do kraja ovog meseca. Pošto veliki broj građana to ne zna, često se dešava da se sa ovom informacijom sretnu tek pred polazak na putovanje.

Šta je potrebno za novi pasoš
Za izdavanje novih, biometrijskih pasoša pored izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, potrebno je doneti na uvid važeću ličnu kartu, putnu ispravu čiji je rok važenja istekao ili ne može služiti svojoj nameni, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša. Taksa za novi dokument iznosi 2.200 dinara. Nije obavezno, ali po želji građana može se priložiti i fotografija veličine 5 x 5 centimetara.


Izvor: Blic
 
Top