Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Visoke kamate guše ekonomiju

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Visoke kamate guše ekonomiju


Izvor:
B92.netPodgorica -- Bankarski sektor u Crnoj Gori je 2011. godinu završio s gubitkom od 3,2 miliona evra, što je "znatno manje" nego u prethodnoj godini.


U saopštenju Centralne banke je ocenjeno da u bankarstvu postoje određeni rizici, ali da je taj sektor "stabilan", kao i da visoke bankarske kamate predstavljaju "izuzetno veliki pritisak na konkurentnost crnogorske ekonomije".

Zato će Centralna banka, kako je upozoreno, u narednom periodu pratiti operativne troškove banaka, odnosno, njihov uticaj na visinu kamatnih stopa.

Na sednici Saveta CB, takođe je ocenjeno da zabrinjava i visina javnog duga Crne Gore, a ne samo dinamika njegovog rasta.

Kao rizici u crnogorskoj ekonomiji, navedeni su nelikvidnost privrede i slab oporavak agregatne tražnje, što, kako je saopšteno, stvara "visok nivo neizvesnosti" za oporavak.

To, prema oceni CB, može dovesti do niže stope realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini.

Savet je podržao predlog izmena Zakona o platnom prometu, kojim će se omogućiti da Centralna banka na svom internet sajtu objavljuje podatke o pravnim licima i preduzetnicima, posebno o iznosu i dužini blokade njihovih računa.
 
Top