Šta je novo?

Visoke akcize dižu cene cigareta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Visoke akcize dižu cene cigareta
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Tvornica duvana Rovinj (TDR) je u toku prošle godine prodala oko 1,5 milijardi komada cigareta i zadržala tržišno učešće u Srbiji veće od osam odsto.3023142174f5f7aeb0997a355165269_640x360.jpg
Predsednik uprave ove kompanije Davor Tomašković kaže da je celokupno tržište palo za oko 12 odsto.
"Trend pada tržišta od nekoliko dva do tri odsto je uobičajen, ali je ovo izuzetno velika cifra, i posledica je ekonomske situacije i rigoroznijih zakona o zabrani pušenja", kazao je Tomašković.
Osim toga, kako je naveo, industrija cigareta je visoko oporezovana, pa oko 70 odsto od određenog proizvoda iznose porezi koje ubire država. Akcize na cigarete su za samo dve godine porasle za 47 odsto, pa od cene kutije cigareta Ronhil koja iznosi 130 dinara, 91 dinar ide državi.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Kada Hrvatska uđe u EU 1. jula 2013. i samim tim izađe iz CEFTA sporazuma, carine na proizvode koji se plasiraju na ta tržišta treba da se povećaju sa 15 na 57 odsto. "Nadamo se da će EU pokušati da ispregovara sa zemljama članicama CEFTA nekakav oblik prelaznog trgovinskog režima, koji će biti blaži od carina, druga opcija je da na sebe preuzmemo teret tih carina, ili treće da proizvodima u nekoj od CEFTA zemalja, ali to je samo teorijska opcija, jer za sada nemamo nameru izmestiti deo proizvodnje van Hrvatske", istakao je Tomašković.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
On je istakao da je TDR u budžet Srbije prošle godine uplatio 58 miliona evra po osnovu PDV i posebnih poreza na cigarete.

Ipak, kako je Tomašković naveo, proizvođači nisu teret poreza prebacili na krajnje potrošače, pa je to dovelo do pada ukupnog prihoda industrije za 20 dosto - sa 342 miliona evra 2009. godine na 272 miliona u 2011 godini.

"Akcize danas iznose 30 evra na 1.000 komada cigareta, a prema propisu evropske direktive do 2014. ona mora da se poveća na 64 evra, odnosno na 90 evra do 2017. godina", objasnio je Tomašković.

Do pada tržišta može doći i usled velikih povećanja cena, što znači da se potrošači prebacuju na supstitute kao što je rezani duvan od koga sami motaju cigarete ili se prebacuju na ilegalne kanale prodaje cigareta.

Tomašković je kazao i da postoji mogućnost da će se do kraja godine povećati cene cigareta, a iako nije mogao precizirati koliko će biti rast, on je kazao da to prvenstveno zavisi od poreske politike vlade. 
Top