Šta je novo?

"Viškovi municije pretnja regionu"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]"Viškovi municije pretnja regionu"
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Višak municije je jedna od najvećih pretnji bezbednosti regiona, kažu predstavnici ministarstava odbrane zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

19054417954f7231e3affd1273678731_368x245.jpg
Prema zajedničkim procenama, ima više od 160 000 tona municije za uništavanje.
Najbolji način da se taj i drugi zajednički problemi reše jeste saradnja kroz mnogobrojne mahanizme regionalnih inicijativa, zaključeno je na skupu.
"Konstatovali smo da višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regiona", izjavio je novinarima domaćin sastanka, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. Kako je precizirao, u regionu ima više od 160 000 tona municije koja bi trebalo da se uništi u što skorijem roku, a u Srbiji treba da se uništi oko osam hiljada tona.

"Ne radi se o perspektivnoj municiji, već o municiji koja u budućnosti može da izazove probleme, zato želimo da pomognemo i drugim zemljama regiona koje nemaju mogućnost da reše taj problem", rekao je Šutanovac.

Srbija je, kako je objasnio, susedima koji imaju viškove municije ponudila kapacitete Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, što je veliki deo učesnika i prihvatio.

Ministar odbrane Srbije je na marginama skupa imao i bilateralne sastanke sa kolegama iz Bugarske, Turske i Crne Gore.

"Pored već utvrđenih interesovanja za saradnju u oblasti odbrane po pitanju obuke i vojnih treninga, postoji i zainteresovanost za saradnju u oblasti odbrambene industrije", rekao je Šutanovac i najavio da će do kraja meseca biti potpisan ugovor o donaciji Turske, vrednoj 10 miliona evra, za rekonstrukciju i konverziju aerodroma Morava kod Kraljeva.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je, po završetku sastanka, novinarima izjavio da ta država ima najveći problem s viškom naoružanja u regionu. Prema njegovim rečima, u BiH postoji 18 500 tona municije koja bi trebalo da bude hitno uništena, pogotovo zbog činjenice da ta država ne raspolaže adekvatnim skladištima za pohranjivanje tih sredstava.

Na sastanku, čija tema je bila "Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rešavanje pitanja viška naoružanja", učestvovale su delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici UN, EU, NATO, OEBS-a, Regionalnog saveta za saradnju i Centra za bezbednosnu politiku.

Regionalna inicijativa Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenuta je na predlog Bugarske, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja jugoistočne Evrope u Sofiji 1996. godine. Srbija je do jula 2012. godine aktuelni predsedavajući, a u radu te regionalne inicijative učestvuje 12 zemalja.
 
Top