Šta je novo?

Viši PDV i na pojedine komunalije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Viši PDV i na pojedine komunalije

Osim za električnu energiju, porezom na dodatu vrednost od 20 odsto za septembar opterećene i pojedine komunalije.Iako nadležni tvrde da je ovakav obračun PDV po zakonu, potrošači kažu da je ovakva računica neustavna i da država tako još dublje zavlači ruke u ionako prazne džepove građana.

Kako su iz Ministarstva finansija objasnili, "Elektrodistribucija" je ispravno obračunala PDV.


19191404885075e46439fe2812256005_orig.jpg"Koja stopa poreza na dodatu vrednost će biti primenjena, zavisi od toga kada je izvršen promet dobara, odnosno kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru mesecu (od 1. do 5. oktobra), "Elektrodistribucija" je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom", objašnjava za "Novosti" Milica Bisić, savetnik ministra finansija za poresku politiku.

Prvi čovek EPS kaže da zbog nedostatka radne snage očitavanje potrošnje struje ne može da se uradi za jedan dan.

"Poštovali smo smernice koje smo dobilo od Ministarstva finansija i sve je urađeno kako zakon i procedure nalažu. EPS nije napravio nikakav propust. Ograničeni smo ljudskim resursima i operativnim procedurama i ne možemo za jedan dan da očitamo sva brojila", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

U udruženjima potrošača, međutim, ističu da je obračun uvećanog PDV pre datuma njegovog stupanja na snagu, nezakonit i neprihvatljiv.

"Ovakvo favorizovanje interesa pokazuje da se po svaku cenu udara na potrošača. Ministarstvo finansija opterećeno je problemima hoćemo li kao država otići " u stečaj", pa ne vidi ono što je pravilnikom o tarifnom sistemu određeno. Ovaj pravilnik definiše način obračuna struje na mesečnom nivou. Ja struju nisam kupio onog dana kada su je očitali, već sam je trošio prethodnog meseca", tvrdi za "Novosti" Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. .

Osim računa za struju, građani će za septembar više platiti i neke od komunalno-stambenih usluga. Većim PDV opterećene su usluge za održavanje zgrada, dimničarske usluge, kao i zajednička potrošnja struje u hodnicima.

"Obračunavamo troškove održavanja zgrada u periodu od 1. do 5. u narednom mesecu i primenićemo novu stopu", kaže za Slavoljub Jelić, direktor "Javno-stambenog preduzeća" iz Kragujevca.

Septembarski računi za komunalije, telefonske razgovore, kablovske i internet usluge neće biti "ojačani" porezom na dodatu vrednost od 20 odsto. Za sve ove usluge obračunati su troškovi poslednjeg dana septembra, pa je i PDV 18 odsto.

”Telekom Srbija” je na računu za septembar, koji obuhvata period obračuna od 1. do 30. u mesecu, obračunao PDV od 18 odsto, kao što je prikazano na samom računu. Od 1. oktobra cene će u "Telekomu" biti usklađene sa povećanjem stope sa 18 na 20 odsto.

"Od 1. oktobra postpejd korisnicima porez za mesečni račun će biti uvećan, a pripejd korisnicima će obračun novog PDV-a biti uračunat u cene usluga", kažu u "Telenoru". Postpejd korisnici dobiće uvećani račun početkom novembra, sa oktobarskim računom.Izvor:
B92.net
 
Top