Višečlane porodice složno u berbu kukuruza

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Višečlane porodice složno u berbu kukuruza

"KAD se vredne ruke slože, sve se može"! Sa iskrenim smeškom na svom licu kaže Draženka Kos (32), majka četvoro maloletne dece dok spretno kida nabujali kukuruz "stodanac" sa klipa. U zlatnom, idiličnom kukurizištu sela Borkovići, na obroncima Manjače, Draženka nije sama. Sa njom kukuruz bere još deset osoba, a čak trideset ih je pre bralo pasulj! Majke, očevi, bake i deke iz Udruženja višečlanih porodica "Četiri plus" Banjaluka udružili su se da bi zajedno, na 20 dunuma rodne zemlje, uzgojali žito i povrće za vlastite potrebe.

REG-branje-kukuruza_310x186.jpg

- Nije mi teško da radim i po celi dan na njivi. Posla na asfaltu nema, a na oranicama ima! - kaže Draženka. Njeni mališani Ilija (13), Željana (12), Bojana (10), kaže, dobri su školarci. Najmlađi, četvrti, Kristijan je trogodišnjak i čuva ga baka.
[SIZE=+0]- Ja i suprug smo želili više od dvoje dece. On ponekad radi nešto dodatno. Teško je danas naći zaposlenje. Imamo i nešto svojih njiva i stoke, pa se hranimo! Ne odustajemo i verujemo u veliku porodicu! - kaže Draženka. Tu je i Jovan Radovanović, predsednik Udruženja "Četiri plus", otac četvoro dece, dva studenta i dva srednjoškolca. Kaže nam da su članovi udruženja veliki borci.

- Složni smo i to je najvažnije! - kaže Jovan. On priča da je Udruženje dobilo od svog člana Milosava Savića 20 dunuma zemlje da obrađuje za potrebe članova, a od Mikrokreditne organizacije "Eki" 2.000 KM pomoći za projekat. Poljoprivredni institut RS im je pomogao sa nabavkom sadnica. Jovan kaže i da vlasti moraju da podrže višečlane porodice da se bave poljoprivredom jer od nje može da se živi. U redu pokraj Jovana je Dragan Mačak (33). Na jakim plećima nosi sepet kukuruza i smeje se. Kaže nam da mu radni teret ne može skinuti osmeh sa lica.

- Radim povremeno automehaničarske i autolimarske poslove, građevinske radove. Žena je krojačica. Ali stalnih primanja nema! - priča Dragan. On kaže da većina višečlanih porodica sa područja Banjaluke teško živi. Neki imaju zemlju, neki nemaju.
- Ne bežimo mi od rada na njivi. Ali, skup je repromaterijal, mašine. Potrebna nam je podrška vlasti! - poručuje Dragan.
U veselom kukuruzištu, gde za berače nema predaha od ranog jutra je i Palačković Ranka, majka 11 dece i baka 18 unučadi. Brzo se kreće, prva je, puni sepet do sepeta.

- Na njivi sam od kako sam prohodala. Zato sam tako brza - dobacuje Ranka. Svi berači kažu da je šaljivdžija. Priča da joj nije bilo u planu da ima 11 dece, ali želela je veliku porodicu. "Uvek je život borba. Ali kada je boraca više, borba je lakša i bliže ste pobedi", kaže Ranka. Na par koraka od Ranke je Ilijana Gušić (32), majka dve devojčice i dva dečaka.

- Rumunka sam. Došla sam u Banjaluku, zaljubila se, ostala i formirala porodicu. Nije lako, ali bitna je vera u dobro delo i dobre ljude - kaže Ilijana. Nadomak Ilijane peva Marković Branka, majka već odrasla dva momka i dve devojke.

[SIZE=+0]- Nikada nisam kukala na život! Uvek sam sa pesmom išla kroz njega kao i kroz ovaj kukuruz! - peva Branka da je čuje Manjača i cela Banjaluka.

Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]

Natrag