Šta je novo?

Vino od kupina

  • Začetnik teme Chili Peppers
  • Datum pokretanja
Chili Peppers

Chili Peppers

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Vino od kupinaPotrebno: 5kg kupina, 1,3 kg šećera

Probrane, oprane i očišćene kupine redati u teglu od 10 litara i pri tome svaki red posuti šećerom. Zatim, teglu prekriti dvostrukom gazom ili poklopiti tanjirićem i ostaviti je na umereno toplom mestu. Ovako pripremljene kupine treba da stoje dve, a po potrebi i tri nedelje. Nakon toga, kupine koje su se digle na površinu treba odstraniti i to najbolje pomoću rešetkaste (šupljikave) kašike, a sok procediti kroz višestruku gazu. Procedjen sok presuti u čiste tegle i ostaviti da odstoji još nekoliko dana.

Za to vreme se sok staloži pri čemu talog ostaje na dnu. Ovako istaložen sok, odnosno vino oprezno ocediti, jer se talog ne sme pomešati sa vinom. Ocedjen sok sipati u prethodno pripremljene boce (čiste i prokuvane), povezati ih višestrukom gazom i ostaviti na hladnom mestu. Obično posle tri nedelje prestaje vrenje i tada gazu treba zameniti plutanim zapušačem ili boce zatvoriti gumenim kapicama. Od taloga koji ostane posle cedjenja vina, može se uz dodatak male količine kupina i ostavljanjem na toplom mestu dobiti sirće.
 
seka persa

seka persa

Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Sok od kupina


:screen:

:info:Potrebni sastojci:

3 kg kupina
2 kg secera
1 limun

Priprema jela:

Kupine operite i iscedite. Dodajte secer i stavite na hladno mesto da odstoji 12 sati. Povremeno pomesajte da se secer rastopi. Potom kupine izgnjecite sok i kuvajte sa limunovim sokom. Celo vreme skupljajte penu. Sok je gotov kada prestane da se peni, oko 30 minuta. Topli sok sipajte u zagrejane boce, a zatvorite ih kada se ohladi sok.
 
Top