Veliki požar izbio u Subotici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Veliki požar izbio u Subotici


Izvor:
B92.netSubotica -- Vatrogasne jedinice, policija, komunalna preduzeća, radnici i građani su zajedno lokalizovali požar koji je izbio u preduzeću za reciklažu Interkord u Subotici.


5457638884ffdcdef8ba19180456331_368x255.jpgGust crni dim vidi se iznad područja na kojem se nalazi gradski prečistač otpadnih voda, a u blizini se nalazi i gradska deponija.

Komandant vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije MUP-a u Subotici Siniša Kovačević kaže da se dvorištu preduzeća koje se bavi reciklažom zapalila otpadna folija koja se koristi za proizvodnju plastike.

Nakon potpunog gašenja vatre biće obavljen uvidjaj, nakon čega će biti poznat uzrok i materijalna šteta.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Subotici Ilije Despotovića oko 14 časova je stigla dojava da je došlo do požara u objektu gde se vrši reciklaža sekundarnih sirovina - najlona i plastike.

On je novinarima izjavio da su vatrogasci, uz podršku policije, komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo”, radnika u preduzeću i gradjana uspeli za sat i po vremena da lokalizuju požar.

Despotović je precizirao da je u požaru na površini od 500 kvadratnih metara, pored samih sirovina, izgoreo i deo jednog objekta, ali da je sprečeno paljenje svih okolnih objekata, medju kojima je bila i jedna trafo-stanica.

"U gašenju požara bili angažovani svi pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Subotice, Bačke Topole i Malog Idjoša, kao i dobrovoljna vatrogasna društva iz Bajmoka, Čantavira i Stari Žednik. Što se tiče uzroka požara i visine štete to biti poznato nakon izvršenog uvidjaja", rekao je Despotović.

Po pitanju odgovornosti za požar, načelnik Policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj naglasio je da će policija sprovesti sve istražne mere i radnje u saradnji sa istražnim sudijom i tužilaštvom, nakon čega će se znati kolika je šteta.

"Pokušaćemo da utvrdimo šta je uzrok požara ili paljevine, jer postoji razlika u ta dva termina. Ako je u pitanju paljevina, mi ćemo tražiti onoga ko je izvršio paljevinu, a ako je požar videće se šta je kolateralna šteta, ko je učestvovao, ko je propustio dužnu radnju", rekao je Mucalj.

On je na ovom primeru ocenio da su sve službe u Subotici spremne da reaguju na vreme prilikom vanrednih situacija.

"Pripadnici vatrogasne jedinice, policije i komunalnih preduzeća pokazali su spremnost da reaguju blagovremeno kada su u pitanju sve situacije koje ugrožavaju gradjane Subotice, tako da se oni mogu osećati bezbedno u bilo kojoj vanrednoj situaciji, jer postoji integrisano upravljanje", ocenio je Mucalj.

Na lice mesta izašao je i gradonačelnik Subotice Modest Dulić koji je ocenio da je najbitnije da je požar lokalizovan.

"Brzom intervencijom požar je lokalizovan i više ne preti opasnost od širenja. Ljudi koji su učestvovali u akciji su svoj posao odradili izuzetno profesionalno, moram im se zahvaliti, kao i gradjanima koji su sami uzeli učešće u gašenju požara", rekao je Dulić.

Po njegovim rečima, u ovom momentu se ne zna kolika je materijalna šteta, a "najbitnije je da ljudskih žrtava nije bilo".
 
Natrag
Top