Šta je novo?

Veliki brat 4: SFRJ u Košutnjaku

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Veliki brat 4: SFRJ u Košutnjaku

UKUĆANI - SKUP FRIKOVA IZ EKS-JU NAPRAVLJEN JE PRVENSTVENO IZ KOMERCIJALNIH RAZLOGA

BEOGRAD 15. 03. 2011
PRESS


Juga I pored toga što ukućani dolaze iz bivših Ju-republika, glupo bi bilo posmatrati „Veliki brat" kao ideološki povratak bratstvu i jedinstvu i askrs Jugoslavije, ali ovaj put ne u Jajcu, već u Košutnjaku

VELIKI-BRAT.jpg

I jugonostalgičari, kao i oni koji se ježe na svako pominjanje imena Jugoslavije, proteklih dana su imali materijala za svoje snove ili paranoju.
Sredinom prošle nedelje objavljeno je da će sledeće godine u okviru mirovne misije u Avganistanu biti osnovana mešovita vojna jedinica, koja će biti sačinjena od vojnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, što je odmah etiketirano kao vaskrs JNA.
Rijaliti AVNOJ
A onda je u nedelju uveče krenuo novi serijal „Velikog brata" pod sloganom „Ljubi bližnjeg svog", što je potpuno adekvatno, s obzirom na to da je ova sezona regionalnog karaktera. I ovosezonski kasting i finalni odabir učesnika potpuno su obezbedili pokrivenost prostora bivše SFRJ. Šest učesnika je iz Hrvatske, pet iz Srbije, dvoje iz Bosne i jedan iz Makedonije.
Međutim, glupo bi bilo posmatrati „Veliki brat" kao ideološki povratak bratstvu i jedinstvu i vaskrs neke Jugoslavije, ali umesto u Jajcu, ovaj put u Beogradu, i to u Košutnjaku. Regionalni skup frikova iz eks-Ju napravljen je prvenstveno iz komercijalnih razloga, tačnije kaparisanja velike gledanosti.


VELIKI-BRAT-2.jpg

Oni upućeniji u istorijat „Velikog brata" u svetu dobro znaju da je gledanost posle nekoliko sezona redovno bila u padu i zbog toga su producenti uvek pribegavali raznim mutacijama ovog šoua. Ipak, ovaj rijaliti, bar u srpskoj verziji, razlikovao se od ostalih programa ovog tipa. Od prve sezone „Veliki brat" je pomerao granice i razbijao predrasude iako su ga mnogi ocenjivali kao civilizacijsko smetlište. Možda će i ovogodišnji serijal otkačeniji analitičari oceniti kao rijaliti arenu političke korektnosti. I to ne samo zbog jednakog broja učesnika iz Srbije i Hrvatske. Čak i oni koji su u prvi mah pomislili da nije slučajno to što je baš Horvat Čagalj, takmičar iz Hrvatske, ubačen u deo kuće poznat kao „otpad", ubrzo su se razuverili kada mu se pridružila seksi kozmetičarka iz Požarevca.
Braća po centimetrima
O ravnopravnosti se vodilo računa čak i do bizarnih detalja. Tako su preksinoć u šou zajedno ušle dve osobe patuljastog rasta, Ema Šuker iz Zagreba i Milan Grahovac iz Sombora.
Sve nesreće i bizarnosti bivših takmičara - Prokletstvo „Velikog brata"
Da rijaliti-šou programi ne donose samo novac i slavu, koja je najčešće kratkog veka, već da neretko učesnike takvih programa prati nesreća pokazalo se u nekoliko prethodnih sezona srpskog „Velikog brata". Takmičari iz drugog serijala „Veliki brat" Zorica Lazić, Elmir Kuduzović i Stevan Zečević poginuli su krajem decembra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći na putu Obrenovac - Šabac kad su sleteli u reku Vukodraž.
Maneken i bivši učesnik VIP serijala „Veliki brat" Filip Kapisoda pre godinu dana u stanu svoje tadašnje devojke Ksenije Pajčin ubio je prvo nju, a potom izvršio samoubistvo. Čudnu životnu priču imao je i učesnik generalne probe prvog srpskog „Velikog brata" Antal Skendžić, koji je ubio svoju majku Rozaliju, zbog čega je osuđen na deset godina zatvora.
Najbizarnija epizoda stranog VB-a vezana je za poslednje dane Džejd Gudi, koja je upravo u ovom rijalitiju otkrila da boluje od raka. Povodom njene smrti, kao i čitavog slučaja, oglasio se i britanski premijer Gordon Braun.

I prethodne sezone ovog šoua promovisale su neku vrstu rijaliti ravnopravnosti. U trećem „Velikom bratu" prvi put se za glavnu nagradu borila osoba sa hendikepom, manekenka Tatjana Jovančević iz Zemuna, koja je zbog malignog tumora ostala bez noge.
Da „Veliki brat" pruža jednake šanse svima, producenti su pokazali kada su u poslednjoj VIP sezoni u kuću na Košutnjaku uselili kontroverznu makedonsku TV zvezdu, Bokija 13. Čelnici „Emoušna" su računali na visoku gledanost serijala u kojem se prvi put pojavio transvestit i nikog nije ostavio ravnodušnim. Posle svog debija u „Velikom bratu", Boki 13 se „odomaćio" u gotovo svim domaćim rijalitijima, a producenti nisu strahovali da će pod prozor „Dvora" ili „Farme" nagrnuti navijači i tradicionalni Balkanci.
Međutim, ujedinjenje bivših jugoslovenskih republika, koje se u nedelju uveče desilo u kući na Košutnjaku, nije jedina karta na koju u ovoj sezoni, a zarad rejtinga, igra producentska „Emoušn". Navodno, „Veliki brat 4" će biti prvi rijaliti u kojem učestvuju dva homoseksualca i dve lezbijke. Iako se od aktuelnih ukućana još uvek niko nije tako izjasnio, nagađa se da se „Emoušn" na ovakav potez odlučio jer se u prošlim serijalima digla velika prašina oko seksualnog opredeljenja nekih učesnika.


VELIKI-BRAT-3.jpg

Očekuje se da će u ovom serijalu učesnici javno otkriti svoje sklonosti ka istom polu, kao i da će se konačno i u srpskom „Velikom bratu" desiti seks pred kamerama. Za sada najviše „obećava" atraktivna Soraja Vučelić, čije su slobodnije fotografije već krasile pojedine muške magazine.
 
Top