Večni poljubac sa Tajms skvera

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Večni poljubac sa Tajms skvera

Statua visoka osam metara - zagrljaj bolničarke i mornara - postavljena je na Tajms skveru u Njujorku povodom 65. odišnjice fotografije "Poljubac sa Tajms skvera" koja je u SAD postala simbol pobede u Drugom svetskom ratu.

v179622p0.jpg

Kip je privremeno postavljen na njujorškoj raskrsnici, nedaleko od mesta sa kojeg je fotoreporter Alfred Ajzenstat napravio snimak poljupca, 14. avgusta 1945.

Fotografija zagrljaja mornara i bolničarke, neposredno posle objave da kapitulacije Japana, obišla je svet.

U subotu, 65 godina posle tog istorijskog događaja, scenu će ponoviti volonteri odeveni u odeću iz tog perioda. Oni će se poljubiti tačno u 19.03, kada je američki predsednik Hari Truman 1945. saopštio pobedu u Drugom svetskom ratu.

Fotografija poljupca sa Tajms skvera postala je jedna od najpoznatijih u 20. veku.

Identitet mornara nikada nije utvrđen.

Bolničarka Edit Šain umrla je u junu ove godine. Ona je ispričala da ju je poljubio nepoznati mladić koji je bio među brojnim mornarima na trgu.

Fotoreporter, koji je umro 1995, rekao je da je primetio mornara kako ljubi sve žene koje su mu se našle na putu.

"Potom sam ugledao bolničarku kako stoji usred mase. Usredsredio sam se na nju i, kao što sam se i nadao, mornar joj se približio", naveo je Ajzenstat.

Izvor: Beta

Natrag