Šta je novo?

Većina muškaraca ne unosi dovoljno vitamina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.129
Većina muškaraca ne unosi dovoljno vitamina

Od nedostatka magnezijuma, vitamina D, a često i vitamina B12 pati 77 odsto muškaraca.

v199043p0.jpg

Naročito je štetan nedostatak vitamina D koji je neophodan za zdravlje skeleta i kardiovaskularnog sistema. Naučnici su naveli da je potrebno imati više od 30 nanograma vitamina D po mililitru krvi, tako da bi ga, ukoliko je neophodno, trebalo koristiti i u vidu dodataka ishrani, preneli su francuski mediji.

Istraživanje je pokazalo da muškarci često pate od nedostatka magnezijuma i da unose u organizam samo 80 odsto od preporučenih 400 miligrama magnezijuma dnevno, tako da ga treba više unositi preko hrane i dodataka ishrani od 250 miligrama.


Ustanovljeno je i da određeni lekovi, kao što su oni protiv dijabetesa, sprečavaju absorpciju vitamina B12 koji se pre svega nalazi u jagnjetini, somovini i žitaricama, piše Men's Health .


Naučnici su ustanovili i da muškarci konzumiraju samo 60 do 70 odsto preporučene dnevne doze kalijuma koja iznosi 4.700 miligrama.


Nadoknada tog manjka preporučuje se namirnicama, kao i manjka joda koga bi trebalo unositi više konzumiranjem mleka, nego konzumiranjem slanih namirnica.


(
Tanjug) 
Top