Šta je novo?

Veći PDV ne znači i više novca

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Veći PDV ne znači i više novca
[/h] Izvor: TanjugBeograd -- Eventualno povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji ne mora da doprinese i većim prihodima od tog poreza.

Povećanje PDV će usloviti pad kupovne moći stanovništva i smanjenje potražnje, smatra direktor Poreske uprave (PU) Dragutin Radosavljević.
Eventualno povećanje stope PDV sa 18 na 22 odsto o kojem se ovih dana govori, sigurno će usloviti pad kupovne moći stanovništva, jer će rast PDV prouzrokovati poskupljenje roba i usluga.
Ukoliko paralelno dođe do zamrzavanja plata i penzija, to će smanjiti kupovnu moć stanovništva, zbog čega bi, po Radosavljeviću, trebalo da bude napravljena analiza, kojom bi se utvrdilo koliki će biti stvarni efekat povećanja stope PDV na povećanje prihoda po osnovu tog poreza.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Fiskalni savet je pre nekoliko dana predložio da bi Srbija već u ovoj godini mogla da upadne u krizu javnog duga, ukoliko ne preduzme odgovarajuće mere kao što su zamrzavanje plata i penzija, poreska reforma, koja uklučuje i povećanje PDV na 22 odsto i dodatno rezanje rashoda.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Radosavljević je ocenio da je jedan od razloga zbog koga se razmišlja o povećanju stope PDV, prošlogodišnja izmena zakona o raspodeli prihoda od poreza na zarade, po kome se lokalnim samoupravama od ukupnih prihoda od poreza na zarade sada izdvaja 80 odsto umesto kao ranije 40 odsto.

"Odmah se videlo da će zbog toga biti za 43 do 44 milijarde dinara manje prihoda u budžetu države Srbije", ukazao je Radosavljević.

Čelnik PU je podsetio da jedino grad Beograd dobija 70 procenata od tog kolača, a 30 odsto ide državi, dok na čitavoj teritoriji Srbije, 80 odsto tog prihoda odlazi u budžete lokalnih samouprava, a država dobija samo 20 odsto.

 
Top