Šta je novo?

Veći dinarski udeo u deviznoj rezervi banaka

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Veći dinarski udeo u deviznoj rezervi banaka

Izvor:
Mondo.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je, drugi put u ovoj godini, povećao učešće dinarskog dela u deviznoj obaveznoj rezervi poslovnih banaka.


v255369p0.jpgU saopštenju centralne banke se precira da stope devizne obavezne rezerve ostaju nepromenjene, uz povećanje učešća dinarskog dela izdvajanja sa 27 na 32 odsto na izvore ročnosti do dve godine i sa 19 na 24 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

NBS očekuje da će te mere dati dalju podršku cenovnoj stabilnosti i doprineti stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS je prethodno, 7. juna, prvi put povećao učešće dinarskog dela u obaveznoj deviznoj rezervi poslovnih banaka s 20 na 27 odsto na izvore ročnosti do dve godine i s 15 na 19 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

Centralna banka je tada objasnila da bi povećanje dinarskog udela u obaveznoj deviznoj rezervi trebalo da umanje razliku između troška zaduživanja u dinarima i devizama, doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i dodatno podstaknu dugoročno zaduživanje.

Trenutna stopa obvezne devizne rezerve, koju poslovne banke polažu kod NBS , jeste 29 odsto na izvore ročnosti do dve godine i 22 odsto na izvore ročnosti preko dve godina.

Promenama stopa obavezne rezerve utiče se na smanjenje ili proširenje kreditnog potencijala poslovnih banaka i povlačenje, odnosno kreiranje likvidnosti banaka.

U tržišnim privredama stopa obavezne rezerve ima veći značaj kao instrument kreditnog regulisanja, a manji kao instrument regulisanja likvidnosti banaka.

NBS obaveznu rezervu koristi kao pomoćni instrument, kada su iscrpljeni efekti ostalih tržišnih mera monetarnog regulisanja.

 
Top