Šta je novo?

Veća akciza diže cenu cigareta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Veća akciza diže cenu cigareta
[/h] Izvor: Danas

Beograd -- Ukoliko se kojim slučajem proizvođači ili trgovci ne odreknu dela svoje zarade, sve cigarete će od 1. januara poskupeti linearno za po 4 dinara po paklici.

19529286224ed359d540763170712378_orig.jpg
Prema zakonom utvrđenom kalendaru od tog datuma će specifična akciza na cigarete porasti sa 26 na 30 dinara.
Kako je najavljeno, ovog puta iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata fabrike duvana Filip Moris Operejšen, stari spor oko akcizne politike između Vlade Srbije i dela duvandžija na čelu sa niškim proizvođačem ponovo će oživeti već ovih dana.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Srbija ima četiri proizvođača duvanskih proizvoda, a uvozi ih gotovo dvaput više nego što ih izvozi. Tako je prema podacima Uprave za duvan Ministarstva finansija i Republičkog zavoda za statistiku, tokom prvih šest meseci ove godine uvezla 1548 tona cigareta, a izvezla 955 tona, odnosno za uvoz je platila 76,9 miliona dolara, a od izvoza zaradila 40,2 miliona dolara. Ovogodišnji spoljnotrgovinski deficit u razmeni duvana i duvanskih proizvoda porastao je u odnosu na 2010. godinu za 19,1 odsto i iznosi 36,7 miliona dolara. U Srbiji je tokom prvih sedam meseci proizvedeno 7230 tona cigareta.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
I to sindikalnom ofanzivom oslonjenom na pretnju da bi nezadovoljni proizvođači mogli ubuduće da se orijentišu isključivo na trgovinu umesto na proizvodnju.

Mada su sva četiri proizvođača duvanskih proizvoda članovi Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije i dolaze na sastanke te grupacije, nisu tu iznosili svoje primedbe niti su se nama obraćali tim povodom, jer znaju oni kraći put, pa su i dosad imali direktne kontakte sa Vladom, kaže za Danas Milan Kužnik iz Privredne komore Srbije.

Prema statističkim podacima vrednost prometa cigareta u prvih šest meseci ove godine je pala, iako su cene cigareta u avgustu u odnosu na decembar 2010. godine bile za 15,7 odsto skuplje.

Teško je razlučiti da li se ovaj pad ima zahvaliti akciznoj politici ili novim zakonskim propisima o zabrani pušenja na javnom mestu.

Ipak, kako kažu u Ministarstvu finansija, prihodi države od akciza na cigarete porasli su tokom ove godine realno za 4,5 odsto „što je posledica između ostalog i povećanja nominalnih iznosa akciza na duvanske prerađevine krajem 2010. godine“.

Od januara do oktobra država je naplatila 51,9 milijardi dinara od akciza na duvanske prerađevine. Tokom cele prošle godine naplatila je oko 60,7 milijardi.

Srbija ima četiri proizvođača duvanskih proizvoda koji su tokom 2010. godine oko 850 ljudi (JT International 183, Monus 191, Filip Moris 320) dok je septembra 2003. godine samo Duvanska industrija Niš, današnji Filip Moris Operejšen zapošljavala 2470 radnika.

 
Top