Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vazdusne pumpe za akvarijum

  • Začetnik teme Crnka Full
  • Datum pokretanja
Crnka Full

Crnka Full

Član
Membranske pumpice su glavno sredsvo za obezbeđivanje kiseonka za kućne akvarijuma Pumpe imaju jako malu potrošnju (2-4W = 0,3-0,6kW nedeljno) i koriste se za pokretanje biofiltera ili mali unutrašnjih filtera kao i ubacivanje vazduha pomoću raspršivača Pumpa se mora postaviti da bude iznad površine vode jer u suprotnom može doći do vraćanja vode iz akvarijuma kroz crevo za vazduh, pregorevanja pumpe, uništavanja ventila, kao i mini poplave u vašoj sobi.Ako nam nije potreban pun kapacitet dobro je smanjiti brzinu pumpe jer to produžava vek membrani. Količina vazduha rastvorenog u vodi ne zavisi samo od snage i brzine pumpe već i od veličine mehurića i temperature vode.Ukoliko je potrebno da ograničite izlaznu snagu pumpe nemojte stavljati propusni ventil jer time oštećujete ventile i membranu. Umesto toga koristite T-razvodnik tako da višak vazduha izlazi preko ventila napolje a ostatak ide u akvarijum bez otpora.
Održavanje pumpe se svodi na povremeno otvaranje i čišćenje gumenih ventila, membrane i cilinda. Posle dugotrajne upotrebe će možda biti potrebno da zamenite gumene ventile i membranu. Čišćenje i zamenu dotrajalih delova možete i sami uraditi.
Za dobru aeraciju nije dovoljno imati jaku pumpu, već je mnogo bitnije veličina mehurića.što manji mehurići to bolji.
Obični raspršivači napravljeni
od presovanog silikatnog peska
Raspršivači napravljeni od
porozne gume daju fine mehuriće
i mogu se oblikovati po želji.


Raspršivač napravljen u obliku
diska daje fine mehuriće koji liče na
erupciju vulkana.


izvor:akvaristika
 
nikouro

nikouro

Član
Samo da napomenem, pumpe za vazduh nisu potrebne u akvarijumu koji je gusto zasadjan biljkama, i u akvarijumima u kojima se dozira CO2.
Pumpe su takodje pozeljne u letnjim periodima kada je temperatura vode visoka i kada treba obezbediti dobru aeraciju vode.
 
Top