Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vazduh prepun otrova!

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Vazduh prepun otrova!


Automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine, u selu Radinac kod Smedereva, nedaleko od pogona “Ju-Es stila”, u sredu i četvrtak izmerila je prekomerno zagađenje vazduha. Koncentracija praškastih materija dostizala je i 295 mikrograma po metru kubnom, što je šest puta više od dozvoljenih vrednosti!


Kako saznaju “Novosti”, sumnja se da je zagađenje nastalo zbog kvara na visokoj peći u železari. A, višestruko zagađenje zabeleženo je u sredu od devet do deset časova i u četvrtak ujutru, između osam i devet.
Republički inspektor Ministarstva životne sredine Vesna Nanuševski, koja je posetila železaru, izjavila je da je ta kompanija dužna da prati koncentraciju svih praškastih materija i podsetila da su kazne za zagađivače do tri miliona dinara.

Dragica Stevanović, šef Odseka za inspekciju zaštite životne sredine gradske uprave Smedereva, izjavila je za “Novosti” da su čestice veoma opasan zagađivač jer u sebi sadrže teške metale:

- Rezultati istraživanja koje je gradska uprava Smedereva sprovela za 2009. godinu, sa četiri merna mesta koja se nalaze u blizini “Ju-Es stila” u pojedinim mesecima pokazala su prekomerno zagađenje teškim metalima - olovom i šestovalentnim hromom.

Opasne čestice

- Ove čestice su najopasniji zagađivači, jer su male, direktno ulaze u pluća, u krvni sistem i organe. Posledice mogu da budu i iznenadni infarkt srca, pa čak i smrt - kaže za “Novosti” prim. dr Mica Sarić-Tanasković, iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo. J. I.Izvor: Večernje novosti/A.Šerer
 
Top