Šta je novo?

Vatrogasci spasli čoveka koji je bio zaglavljen u liftu

LEGEND
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poruka
13.210
spasli-ga-v.jpg

Beograd - Jedan stan potpuno je izgoreo u požaru koji je juče oko 14 časova izbio u prizemlju zgrade u Mike Alasa 24, u beogradskom naselju Dorćol. Brzom intervencijom vatrogasaca spasen je Milovan Bogdanović (69), koji se zaglavio u liftu između drugog i trećeg sprata kada je u zgradi nestala struja, a sprečeno je i da se vatra proširi na stan na prvom spratu.

Vatra je izbila u prizemlju u stanu u kome žive dve studentkinje iz unutrašnjosti. Uzrok su najverovatnije neispravne instalacije jer je posle kraćeg varničenja u utičnici, eksplodirao kompjuter, posle čega je počeo da kulja dim, a vatra je brzo zahvatila stvari u stanu. Devojke su uspele da izađu nepovređene i da pozovu vatrogasce. Pre nego što je pomoć stigla, gusti dim je ispunio osmospratnicu, što je izazvalo paniku kod stanara, među kojima je bilo puno dece.
- Uspeli smo da sprečimo da se požar proširi, budući da smo stigli u trenutku kada je vatra zahvatila lamperiju i tepih koji se sušio na terasi stana na prvom spratu. Međutim, problem su nam stvarali stanari koji su u panici pokušavali da izađu iz zgrade, iako smo ih upozoravali da ostanu u svojim stanovima jer je koncentracija dima na prva dva sprata bila ogromna. Takođe, morali smo i da izvlačimo jednog čoveka koji se zaglavio u liftu, i to između drugog i trećeg sprata, gde je bio gust dim - priča za „Blic“ Milorad Spasojević, komandir voda vatrogasne stanice Zvezdara.
Da bi sprečili da se ljudi uguše na hodniku, vatrogasci su morali da koriste takozvane uređaje za odimljavanje, a otvorili su i prozore na poslednjem spratu kako bi pojačali cirkulaciju vazduha.
- Bio sam u stanu sa suprugom i dve ćerke kada smo čuli dve jake eksplozije. Za nepun minut osetio se miris paljevine. Nismo znali šta da radimo, a onda nas je neko od suseda pozvao da izađemo napolje. Kazao sam ženi i deci da odmah siđu, a ja sam ostao da zaključam vrata, pa sam krenuo za njima. Stigao sam do drugog sprata i tu stao jer nisam ništa video, a nisam mogao ni da dišem. Vratio sam se ponovo na sedmi, razmišljajući šta da radim. Onda sam se setio lifta. Međutim, negde kod drugog sprata je nestala struja. Počeo sam da lupam. Čula me je ćerka, koja takođe od dima nije mogla da izađe iz zgrade. Brzo su stigla tri vatrogasca i spasla nas - priča Milovan Bogdanović, koji živi na sedmom spratu i dodaje da su im vatrogasci naredili da se vrate na sedmi sprat i ostanu u stanu sve dok ne ugase požar.

Autor: J. Ilić | 28.09.2009.
 
Top