Vaš omiljeni filozof...

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Dakle,imate li ga?I zašto baš on?
Ako je moguće objasnite ukratko njegovu filozofiju života...


Meni je Sokrat! A zašto?Zato što se u svojim razgovorima trudio da ljude navede da sami u sebi otkriju gde je istina.

Sokratova metoda se naziva dijalektika, metoda razgovora koji se vodi sa ciljem da se otkrije istina, kroz svestrano ispitivanje predmeta.Pri tom sama stvar o kojoj se govori treba da dođe do izražaja, a ne želja da se sagovornik pobedi pred publikom.Sokrat je svojom filozofijom ponovo otvorio "put uma" koji su zatvorili, kao neprohodan,sofisti.Smatra da se umom mogu otkriti svrhe stvari, pa ma od kojih čestica, i ma kako, da su one nastale.To da stvari imaju svrhu dokazuje da nisu nastale slučajno,nego da ih je stvorila viša inteligencija. A naš um koji daje svrhu stvarima koje mi proizvodimo, ovaj trag višeg uma prepoznaje "po srodnosti", a ne putem čula. Ovu obnovljenu nadu u "put uma", razvio je dalje Sokratov učenik Platon.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Ja ne bih mogao izdvojiti nekoga od poznatih klasičnih grčkih filozofa, kao posebno omiljenog. Grčka klasična filozofija u cjelini, jeste utrla "put uma", i zato volim sve grčke klasike.
Od savremenih mislilaca, izdvojio bih Mišela Onfrea, francuskog filozofa, prvenstveno zbog toga što se on ne bavi filozofijom radi "filozofiranja", nego pokušava kritičkom filozofskom analizom, odslikati savremeno društvo i sve njegove mane i vrline.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.968
Prvo Sokrat, zbog iste stvari, negovanja majeutike (babicke vestine) po cemu je poznat, bas zato sto je navodio ljude da sami "porode" znanje.
Onda Aristotel i Platon, pa kasnije Deziderije Erazmo i Misel de Montenj.
 
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
Slažem se da se ne može izdvojiti jedan od klasičnih grčkih filozofa. Ali, na primer - Sokrat, Platon i Heraklit. Od malo savremenijih - Niče, Kjerkegor i recimo, Šopenhauer.
 
Član
Učlanjen(a)
28.05.2010
Poruka
89
Fridrih Niče.
Čudnovat i jedinstven spoj aktivnog i pasivnog nihilizma koji je pad svih vrednosti koje su civilizaciju na okupu držale oslikao rečima: ,,Bog je mrtav''!
Onaj koji je životni put jedinstva ljudske prirode/strasti i intelekta video kao put volje za moć, a nadčoveka kao čoveka sposobnog da u ruševinama sveta ipak kaže ,,da'' životu i ljudskosti.
 
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
592
Pitagora koji je osnovao Pitagorejsku skolu u svoje vreme. Oni su zastupali stanoviste da je u osnovi svega EIDOS tj. praoblik koji se moze svesti na broj. Za Pitagoru je najznacajniji kao i najsavrseniji broj 10 yes3.
Smatram da se pomocu tog sistema (tj. brojeva) moze dosta toga objasniti ,iako je on objasnio znacenja samo prva 4 broja , objasnjenja se mogu naci i za ostale brojeve.Ovaj sistem nije samo neka vrsta numerologije vec je vrlo prakticno zamisljeno kao klasifikacija sila koje vladaju svemirom (od 4 elementa do recimo planetarnih sila ).U principu nemam 'omiljenog' filozofa, od svakog mogu da uzmem par ideja koje mislim da odgovaraju mom poimanju sveta i ostalog dok se isto tako ni sa kim nisam potpuno slagala.....

Ali da navedem i Heraklita Mracnog :) . Za njega je sve u toku,"Sve tece sve se krece" .....
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
Moji omiljeni filozofi su Rekontra i Tomisa!!!
Zasto bas oni?
Pa svuda ih ima i stalno se javljaju,tako da hteo ili ne moras da padnes pod uticaj njihove skole :))))))
Filozofija zivota:
jos nisam stigao do te tacke razumevanja njihovog ucenja.cisto da se ne shvati pogresno u pitanju je sala,ne zelim nikoga da uvredim... pozdrav :)
 
Top