Šta je novo?

Vantelesna oplodnja: Šansa za novih sto parova

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vantelesna oplodnja: Šansa za novih sto parova


NOVI tender za uključivanje privatnika u postupak vantelesne oplodnje biće raspisan do kraja nedelje. Poslednji pokušaj saradnje sa privatnicima obustavio je Republički fond za zdravstveno osiguranje, kako bi, umesto 350 procedura, finansirao veštačku oplodnju kod 450 parova.


dru-vantelesna_310x186.jpgKako su nam rekli u Fondu, broj je povećan zbog velikih lista čekanja u državnim klinikama. Prvobitni tender poništen je zbog nepotpune dokumentacije klinika koje su konkurisale, a drugi put jer je došlo do proširenja liste, pa da ne bi u razmaku od svega nekoliko dana imali dva postupka javne nabavke.

- Fond će finansirati dva postupka vantelesne oplodnje - kaže Sanja Mirosavljević, portparol Fonda. - Nadamo se da će se privatne klinike što pre uključiti u ovu proceduru, kako bi se smanjile liste čekanja.

Više od 100.000 dinara biće izdvojeno za proceduru VTO, a lekari će odlučivati koji će postupak pacijentkinje proći. Na veštačku oplodnju u državnim klinikama trenutno čeka više od 600 parova.


Izvor:
Novosti.rs
 
Top