Šta je novo?

Vanredno stanje u Lučanima, uništeni malinjaci

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Vanredno stanje u Lučanima, uništeni malinjaci

Beta | 25. 06. 2011. - 10:25h
cat_icn_more.png
14:52h

LUČANI - Opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima proglasio je danas vanredno stanje na delu svoje teritorije posle olujnog nevremena, u kojem su potpuno uništeni zasadi malina, ostalog voća, kukuruza i krompira.

Opštinski štab za vanredne situacije preduzeo je mere za hitno otklanjanje šteta na kućama i drugim građevinama, putnoj mreži i privrednim objektima posle sinoćnjeg nevremena.

Na području Kotraže, Vučkovice, Lukovića, Gloga, Gornjeg i Donjeg Dupca i Viče olujni vetar i krupan grad, koji su sinoć posle 19,30 časova trajali
samo petnaestak minuta, potpuno su uništili zasade maline,ostalog voća,
kukuruza i krompira.

Posebno su veliku štetu pretrpeli malinjaci, koji su bili dobro poneli, jer će se posledice stihije, zbog oštećenih mladara, osetiti i dogodine.

Sa sedam protivgradnih stanica, u pokušaju da se spreče najteže posledice
olujnog vremena, ispaljeno je 25 raketa, ali to nije bilo dovoljno da se razbije izuzetno veliki gradonosni oblak,koji je brzinom od oko 80 kilometara na čas do- šao iz pravca Ccajetine i Arilja, gde je takođe proglašeno vanredno stanje.


"Razmere pve elementarne nepogode,kakve se dešavaju jedanput u deset godina, podsećaju na nedavni zemljotres u Kraljevu. Prve procene govore o šteti od nekoliko miliona evra, pa očekujemo i pomoć države", izjavio je za Tanjug predsednik lučanske opštine Slobodan Jolović.

A u nevremenu koje je sinoć zahvatilo područje Kruševca, Aleksandrovca i Trstenika, deset osoba je zadobilo lakše povrede, stradali su pojedini objekti a naneta je i velika šteta usevima, saopšteno je iz Odeljenja za vanredne situacije kruševačke Policijske uprave.

Tokom nevremena koje je trajalo oko sat vremena, udari vetra su dostizali brzinu veću od 79 kilometara na čas, a padalo je oko 52 litra kiše u sekundi.

Odeljenje za vanredne situacije je do sada primilo više od 250 poziva
i u saradnji s javnim komunalnim službama, izvlačeći vodu iz potopljenih podruma i ukljanjujući iščupano drveće sa saobraćajnica intevernisalo 162 puta.
 
Top