Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.727
Još nešto prelepo... :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.045
Hvala!
Ne mogu da prestanem!:dntknw::vorred:
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.727
Ван Морисон, мајстор за љубав

Ван Морисон, мајстор за љубав

Van-Morison-3.jpg


Балада је одувек била ударно оружје рокенрол мајстора. Рок извођачи углавном су славу стицали и на топ-листе слушаности стизали брзим, дивљим, бунтовничким песмама које су по правилу осликавале тренутак у којем се налазило друштво из којег су и сами аутори проистекли. Али срца слушалаца ипак су освајали – лаганим композицијама. Једна од управо таквих је и балада „Да ли сам ти скоро рекао” („Have I Told You Lately”) ирског композитора и певача Вана Морисона.

„Постоји божанска љубав, као твоја и моја. Као што сунце замиче у смирај дана, тако и ми треба да смо захвални и да се молимо Свевишњем. Да ли сам ти скоро рекао да те волим? Да ли сам ти рекао да не постоји нико изнад тебе? Одагнаваш ми тугу, ублажаваш муке, то си ти...”, пева Морисон у композицији која је временом постала незаобилазна „химна” на венчањима, али коју многи тумаче и као – молитву.
Није стога чудно што је „Да ли сам ти скоро рекао” стекла статус једне од најлепших љубавних песама у овом веку.
Каријера Ирца, рођеног 31. августа 1945. у Белфасту, под именом Џорџ Ајван (Ван) Морисон (George Ivan Morrison), а који је својом музиком заслужио надимак – Ван-Човек – траје још од касних педесетих година прошлог века. Његов отац је поседовао једну од највећих колекција плоча у то време у граду, тако да се млађани Ван „васпитавао” на врхунским извођењима музичара попут: Џели Рол Мортона, Реја Чарлса, Соломона Барка... Прву гитару добио је са 11 година, да би већ са 12 оформио прву групу – „Спутњик” – с којом је свирао по локалним клубовима.
Од тренутка када је средином шездесетих са групом „Дем” („Them”) доспео на светске топ-листе са мегахитом „Глорија” каријера му иде узлазном путањом. Али не само према показатељима броја продатих плоча него, пре свега, по угледу који је стицао међу музичарима свих опредељења. Уосталом, сам Морисон као певач, композитор и мултиинструменталиста једнако припада блузу, ритму и блузу, фолку, белом соулу, „селтику”, рокенролу, „фјужн џезу”, кантрију...
Данас се за Вана Морисона без претеривања може рећи да је једна од истинских икона модерне музике. Његови концерти представљају прави ватромет доброг звука и изузетног музицирања. Потпуно сазрео као комплетан уметник, Морисон, увек окружен врхунским извођачима, суверено влада сценом и као певач и као инструменталиста.
Уз „Да ли сам ти скоро рекао” везан је и интересантан сукоб Морисонових „навијача” с присталицама другог, једнако популарног Енглеза – Рода Стјуарта. Наиме, овај потоњи се, уосталом као и многи други угледни извођачи, прихватио Морисонове композиције и снимио је, додуше с нешто измењеним текстом (између осталог, он уместо оригиналне речи „божанска” /љубав/, пева – „потпуна”). Међутим, пошто се ради о двојици врхунских интерпретатора, дошло је до размимоилажења у оцени ко поменуту композицију пева боље и искреније. Као да се обојица обраћају истој особи, и као да је публика та која одлучује коме ће од њих двојице та особа припасти.
Захваљујући већ поменутим најразличитијим музичким утицајима који се осећају у његовом певању, Ван Морисон је од стручњака означен као један од најнеобичнијих певача у историји рокенрола. „Ниједан белац не пева као он”, сматра критичар Грејл Маркус и закључује: „Морисон има најбогатији и најизражајнији глас који је дала поп музика, још од времена Елвиса Прислија”.

Слободан Самарџија
Објављено: 17.01.2011.
Извор: Политика 
Top