Šta je novo?

Vampir Sava na sudu

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Vampir Sava na sudu


Meštani sela Zarožja u opštini Bajina Bašta najavljuju da će sudskim putem tražiti da im Valjevci vrate preotetog junaka Glišićeve priče.


Valjevo.-Sava-s-plavusom.Rad-dizajnera-Dusana-Arsenica.jpg


Sava
sa plavušom rad dizajnera Dušana Arsenića

Valjevo – Tek što je stigao u „rodno” Valjevo s Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, na kome je po opštoj oceni dobro odradio deo svog zaduženja, najpoznatiji srpski vampir Sava Savanović našao se u novom vrtlogu. Naime, meštani sela Zarožja kod Bajine Bašte, gde je u jednoj od tamošnjih vodenica „ordinirao” junak priče Milovana Glišića „Posle devedeset godina”, ovih dana na sav glas govore da su žrtve „valjevske podvale”. Tvrde da je vampir njihov i da se pripremaju da to dokažu na sudu.

Ovako nešto je očekivano još onog dana, tačnije pre tri meseca, kada je klaster „Valjevo za Vas” obelodanio da će Sava biti glavni promoter turističkih potencijala Kolubare i brda na nedavno održanom sajmu u Beogradu. Još tada jedan broj dobronamernika upozorio je Valjevce da o svemu obaveste komšije iz Zarožja, traže njihovu saglasnost ili da im ponude saradnju. Međutim, donedavno su i komšije ćutale, najverovatnije ne verujući da jedan ozloglašeni vampir može uspešno da propagira prirodne lepote niti da doprinese bilo kakvom unapređenju turizma ili imidža nekog kraja. Kada su čuli i videli da se vampir Sava, pod komandom Valjevaca, ipak, ponovo povampirio, skrećući pažnju najšire javnosti i svekolikih medija, meštani Zarožja su prozvali ljude iz klastera u gradu na Kolubari da su im preoteli vampira i da im ga neće prepustiti ni po koji cenu. Naprosto, poručuju: „Sava je naš i božji. Jeste da nam je podavio dosta vodeničara, ali je i proslavio naše selo. To s vodeničarima smo mu oprostili, a on je nama što smo ga proboli glogovim kocem i sada smo kvit. Zarožje ima veliki turistički potencijal, atu su i brojne vodenice koje je svojevremeno posećivao vampir Sava. Njemu je mesto ovde a ne u Valjevu”.

Oštroumni Zarožani, u nameri da do kraja ispoštuju pravnu proceduru, najpre su obavestili policiju u Bajinoj Bašti da im je ukraden vampir Sava. Imaju punu adresu osumnjičenog počinioca čime će im biti olakšano pisanje tužbe. Već sada je izvesno da će ovaj nesvakidašnji sudski spor, do koga će najverovatnije doći zbog nepopuštanja ni jedne niti druge strane, finansijski podržati zavičajno udruženje „Zarožje” koje okuplja gastarbajtere iz ovog kraja u Švajcarskoj, čije je sedište u Cirihu.

Magistar Vladimir Krivošejev, predsednik klastera i Udruženja „Valjevo za Vas”, u okviru koga je osmišljena ideja o Savi kao turističkom promoteru a potom i u prirodnoj veličini urađen njegov lik, u izjavi za naš list kaže da je čuo za reagovanja komšija iz Zarožja, pri tom ih ocenjujući kao neosnovana.

– Nesporno je da je Milovan Glišić radnju svoje pripovetke „Posle devedeset godina” smestio u Zarožje, s druge strave valjevskih planina, ali mi smo pošli od toga da je Sava mitska ličnost i delo našeg Valjevca. Ne negiramo da je on svoje „poslove” radio u Zarožju, ali je on ipak autentični valjevski vampir s Gradca, sve dok se drugačije ne dokaže – kaže Krivošejev, uz napomenu da je Sava u prvim reagovanjima preko Fejsbuka, na kojem ima preko 3.000 prijatelja, poručio da razloga za svađu i svojatanja nema jer vampiri ne poznaju nahijske granice. Istovremeno je savetovao meštanima Zarožja, koje mu je dugo bilo omiljeno „radno mesto”, da ne produbljuju prepiranja jer mogu doći do neprijatnih saznanja po njih. Savina slabost su bile žene.


Izvor: Politika/Budo Novović
 
Top