Šta je novo?

Vakcine stiže istraga

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Vakcine stiže istraga

V. C. S. - J. Su.

Novosti saznaju: Pretkrivični postupak zbog svinjskog gripa. Ispituju se ne samo nabavka već i realizacija ugovoraAFERA oko vakcina protiv svinjskog gripa, za koju se već više od godinu dana spekuliše da je primer velike zloupotrebe i korupcije prilikom javnih nabavki, uskoro će biti razrešena. Kako "Novosti" saznaju, policija i tužilaštvo su odradili najveći deo posla i došli do podataka koji će dati odgovor na ključno pitanje - da li je bilo kršenja zakona prilikom donošenja odluke o nabavci i tokom same nabavke.
- Pretkrivični postupak koji vode SBPOK i Tužilaštvo za organizovani kriminal ubrzo će se okončati. Javnost će dobiti odgovor da li je u tom postupku bilo korupcije lica zaduženih da obezbede vakcine za zaštitu naših građana, a biće utvrđeno i da li je bilo nekih drugih bitnih nezakonitosti kod donošenja odluke o načinu nabavke, izbora najpovoljnijeg ponuđača, i prilikom realizacije zaključenog ugovora - potvrdio je za "Novosti" izvor blizak istrazi.

Pre nešto više od dva meseca Služba za borbu protiv organizovanog kriminala detaljno je pročešljala čitav slučaj nabavki vakcina i sav materijal dostavila Specijalnom tužilaštvu. Nezvanično, državni budžet je prilikom nabavke cepiva krajem 2009. godine oštećen za 1,6 miliona evra. Detaljno su ispitani i poslovi kada je reč o izboru proizvođača vakcine, da li je nabavljena veća količina od potrebne i ko je kriv što je 600.000 komada propalo jer im je istekao rok trajanja.
U to vreme naša zemlja je od farmaceutske kuće "Novartis" kupila 857.000 doza vakcine protiv novog gripa, po ceni od 799 dinara za komad. "Novartis" je tada zastupala "Jugohemija", za koju su tada tvrdili da je jedina koja je podnela svu potrebnu dokumentaciju.


FARMACEUTSKI OTPAD
SRBIJA je prvobitno naručila tri miliona doza vakcina protiv svinjskog gripa. Nabavka ugovorene količine zaustavljena je, međutim, 8. januara 2010, na intervenciju tadašnje direktorke RZZO Svetlane Vukajlović. Nabavljenim a neutrošenim vakcinama je u novembru istekao rok trajanja, pa su smeštene na "Torlak" i tretirane kao farmaceutski otpad.
 
Top