Šta je novo?

Vakcina protiv raka stiže u Srbiju?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Vakcina protiv raka stiže u Srbiju?
[/h] Izvor: Press


Beograd -- Vakcina „cimavaks EGF" protiv raka pluća, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva meseca dostupna i pacijentima u Srbiji, saznaje Press.

15063656334f67a32a2441d343067082_368x276.jpg

sxc.hu
Postupak u Agenciji za registraciju lekova može da traje i sedam meseci, ali će Kubanci već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.
Mada će u narednih sedam meseci Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) sprovoditi uobičajeni postupak registracije vakcine koja rak pretvara u hroničnu bolest, Kubanci će, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

Osim na Kubi, „cimavaks EFG" se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji, piše ovaj list. Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma „Vama", čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor sa Kubancima.

"Potpisivanjem tog ugovora dobio sam pravo zastupanja proizvođača vakcine za zemlje bivše Jugoslavije. Ovih dana Agenciji za lekove predaću svu dokumentaciju potrebnu za registraciju, koja je usaglašena sa propisima EU. Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata," otkriva Vujović.

On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u našoj zemlji.

"Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove," rekao je za Press Vujović.

 
Top