Šta je novo?

Vakcina pod strogim nadzorom

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Vakcina pod strogim nadzorom

Vakcina protiv novog gripa koja će biti uvezena iz Švajcarske proćiće kroz rigoroznu kontrolu tokom transporta sve do krajnjeg korisnika, odnosno pacijenata u domovima zdravlja, potvrđeno je „Blicu“ u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak“.Vakcina iz „Novartisove“ fabrike u Bazelu može biti dopremljena avionom ili kamionom-hladnjačom, a svo vreme transporta postojaće elektronski monitoring kojim se prati njena temperatura. Ukoliko vakcina bude stigla avionom, na aerodromu će je preuzeti predstavnici „Torlaka“ koji imaju posebne kamione i kombije za prevoz.

- Elektronskim monitoringom možemo izvršiti očitavanje kako se temperatura kretala od momenta pakovanja u fabrici do otvaranja kutija u Srbiji. Taj podatak je jedan od dokaza da je vakcina dopremljena u kontrolisanim uslovima i mora da se dostavi Agenciji za lekove - objašnjava dr Ranko Dakić, direktor Instituta “Torlak”.

Ista procedura važi i ako vakcina bude poslata kamionima-hladnjačama, s tim što će dobavljač vakcinu dopremiti direktno do „Torlaka“.

- Vakcinu će primiti naša stručna komisija. Oni moraju da pregledaju dokumentaciju i monitoring karticu, i sve to predaju kontroli kvaliteta. Nakon toga vakcina će biti prebačena u naše hladnjače – nastavlja dr Dakić.
Vakcine se u „Torlaku“ čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa, a ako sa temperaturom nešto ne bude u redu reagovaće zvučni i svetlosni alarm.

- Kada vakcina bude dopremljena biće u karantinskim uslovima dok Agencija za lekove ne odobri njen promet. Za to vreme biće uzimano od 40 do 80 doza radi testiranja – kaže dr Dakić.

Kada Agencija za lekove bude potvrdila da je vakcina bezbedna i kvalitetna, zašta joj potrebno najmanje 15 dana, biće distribuirana domovima zdravlja.
Distribuciju vakcine radiće „Torlak“ po planu koji će mu dostaviti Institutu za zaštitu zdravlja „Batut“. Doktor Dakić kaže da će vakcine spremljene za distribuciju biti pakovane u posebnoj prostoriji u kojoj je temperatura do 15 stepeni, a za isporuku svih doza biće potrebno maksimalno pet dana. Uslov Svetske zdravstvene organizacije je inače da isporuka mora biti obavljena do sedam dana.

U Srbiji je do juče potvrđeno 326 slučajeva obolevanja od virusa A H1N1 i 16 smrtnih ishoda, saopštio je Institut „Batut“. Na bolničkom lečenju su 503 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, dok je 18 osoba priključeno na respirator. Najviše obolelih u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

Epidemiolozi apeluju na sve rizične grupe da se vakcinišu protiv novog gripa. U tu grupu spadaju i trudnice, s tim što one pre imunizacije moraju da se posavetuju sa ginekologom, dok je Radna grupa protiv pandemije već preporučila da se trudnice u prvom trimestru ne vakcinišu.

- Što se tiče vakcinacije trudnica tu vlada poprilično neznanje. Vakcine koje nisu žive (ne sadrže živi virus) potpuno su za njih bezopasne. Treba shvatiti da vakcina dovodi do stvaranja antitela koja i beba dobija putem krvi. Praktično, dete je od gripa zaštićeno do šestog meseca života. Beba dobija imunitet i ako majka tokom trudnoće preleži grip – objašnjava dr Branislav Tijodorović, član Radne grupe.

On kaže da je u Srbiji dokazano da se virus novog gripa ne može preneti sa majke na bebu.

Maske u beogradskim apotekama

Epidemiološke maske počele su da stižu u apoteke, izjavila je Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd. Ona je naglasila da je reč o antivirusnim epidemiološkim maskama koje se mogu koristiti 24 sata. To su maske kompanije “Glakso Smit Klajn” i koje je poručilo dvadesetak apoteka u Beogradu. U narednom periodu očekuje se i isporuka maski koje je Apotekarska ustanova Beograd poručila od fabrike „9. septembar“ iz Gornjeg Milanovca.

SLD podržava vakcinaciju

Srpsko lekarsko duštvo (SLD) smatra da se treba držati preporuka Svetske zdravstvene povodom vakcinacije protiv novog gripa. U saopštenju se navodi da SLD daje punu podršku nacionalnim telima nadležnim i odgovornim za sprovođenje borbe protiv pandemijskog gripa.


Izvor: Blic
 
Top