Šta je novo?

Vakcina iz treće ruke

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Vakcina iz treće ruke

Jugohemija“, koja je ponudila vakcinu protiv svinjskog gripa po ceni od 8,5 evra, dva evra skuplje nego u Hrvatskoj, neće biti nosilac dozvole za stavljanje u promet, niti će je registrovati na našem tržištu, već će to uraditi firma „Detap“. Hrvatska već dobila prve doze.Beograd - Srbija još nije dobila vakcine protiv svinjskog gripa, niti se još zna ko će ih nabaviti, a ko dobiti dozvolu za stavljanje u promet. Za razliku od nas, Hrvatska je već dobila prvih 140.000 doza, a ukupno očekuje 1,5 miliona.

Jugohemija“, koja je učestvovala na tenderu za nabavku vakcine protiv svinjskog gripa i ponudila je po ceni od 8,5 evra, što je za dva evra skuplje nego u Hrvatskoj, neće biti nosilac dozvole za stavljanje u promet te vakcine niti će je ona registrovati na našem tržištu. To će uraditi firma „Detap“.

LJubomir Pavićević iz te firme tvrdi da je on zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, ali i hrvatskog Imunološkog zavoda, koji je generalni zastupnik za Balkan.
Kako nam otkriva, upravo je njegova firma predala dokumentaciju za registraciju vakcine protiv svinjskog gripa u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, jer na osnovu odredbi zakona o lekovima niko ne sme da distribuira bilo kakav lek ili medicinsko sredstvo u Srbiji bez dozvole te agencije.

Pavićević je negirao da će „Jugohemija“ vakcinu kupiti od njegove firme, već kaže da će „naša farmaceutska kuća doze cepiva platiti direktno Novartisu“.

- Već pet godina sam zastupnik Imunološkog zavoda iz Zagreba, a od prošle godine i „Novartisa“. U to ime sam u junu ove godine bio u Ministarstvu zdravlja, na sastanku sa proizvođačima i ponudio rezervaciju „Novartisove“ vakcine za Srbiju - kaže Pavićević.

On je potvrdio da je hrvatski Imunološki zavod zastupnik „Novartisa“ za ceo Balkan i da će vakcina u Srbiju stići iz „Novartisovih“ pogona u Italiji.

Na pitanje otkud onda „Jugohemija“ kao zastupnik „Novartisa“ na tenderu za nabavku vakcina protiv svinjskog gripa koji je raspisao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, on kaže: „Vi ste rekli da je ‘Jugohemija’ zastupnik, ja to nisam rekao!“

Na podsećanje da su svi mediji preneli da je „Jugohemija“ zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, Pavićević je dodao da „medijima niko to nije rekao“.

- Za Srbiju će vakcinu kupiti „Jugohemija“ od „Novartisa“ - rekao je Pavićević.

Na pitanje da li to znači da firma „Detap“ uopšte nije u poslu u vezi sa nabavkom vakcina, Pavićević je odgovorio da je „Detap“ zastupnik koji se ne bavi distribucijom lekova.

- Niti imamo kapacitete, niti te namere. „Farmalogist“ je distributer lekova Imunološkog zavoda iz Zagreba. Ne znam zašto smo mi uvučeni u celu tu priču. Mi smo predali dokumentaciju za registraciju vakcine u ALIMS. „Detap“ će biti nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet na teritoriji Srbije. Nikada se nećemo baviti prometom - ističe on.

Na pitanje šta u celom poslu radi „Jugohemija“ ukoliko „Detap“ ima dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv novog gripa, Pavićević kaže da se ta farmaceutska kuća pojavila na tenderu jer je imala uslove za to.

- „Detap“ je u celoj toj priči dužan da vodi računa o pojavi eventualnih neželjenih dejstava i o tome obaveštava Agenciju za lekove, kao i da, s druge strane, dostavlja podatke Agenciji o pojavama posle vakcinisanja u svetu i načinu na koji deluje taj lek - objasnio je Pavićević.

Poverljiv ugovor

Na pitanje „Jugohemiji“ kome će ta kuća platiti 8,5 evra po dozi vakcine i kakva je njihova uloga u „celoj priči“, dobili smo odgovor:
- Zbog ugovora o poverljivosti koji je naša kuća potpisala ne možemo da iznesemo nijedan detalj o tome o čemu pitate - odgovorili su u „Jugohemiji“.


Izvor: Glas javnosti
 
Top