Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vakcina iz treće ruke

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Vakcina iz treće ruke

Jugohemija“, koja je ponudila vakcinu protiv svinjskog gripa po ceni od 8,5 evra, dva evra skuplje nego u Hrvatskoj, neće biti nosilac dozvole za stavljanje u promet, niti će je registrovati na našem tržištu, već će to uraditi firma „Detap“. Hrvatska već dobila prve doze.Beograd - Srbija još nije dobila vakcine protiv svinjskog gripa, niti se još zna ko će ih nabaviti, a ko dobiti dozvolu za stavljanje u promet. Za razliku od nas, Hrvatska je već dobila prvih 140.000 doza, a ukupno očekuje 1,5 miliona.

Jugohemija“, koja je učestvovala na tenderu za nabavku vakcine protiv svinjskog gripa i ponudila je po ceni od 8,5 evra, što je za dva evra skuplje nego u Hrvatskoj, neće biti nosilac dozvole za stavljanje u promet te vakcine niti će je ona registrovati na našem tržištu. To će uraditi firma „Detap“.

LJubomir Pavićević iz te firme tvrdi da je on zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, ali i hrvatskog Imunološkog zavoda, koji je generalni zastupnik za Balkan.
Kako nam otkriva, upravo je njegova firma predala dokumentaciju za registraciju vakcine protiv svinjskog gripa u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, jer na osnovu odredbi zakona o lekovima niko ne sme da distribuira bilo kakav lek ili medicinsko sredstvo u Srbiji bez dozvole te agencije.

Pavićević je negirao da će „Jugohemija“ vakcinu kupiti od njegove firme, već kaže da će „naša farmaceutska kuća doze cepiva platiti direktno Novartisu“.

- Već pet godina sam zastupnik Imunološkog zavoda iz Zagreba, a od prošle godine i „Novartisa“. U to ime sam u junu ove godine bio u Ministarstvu zdravlja, na sastanku sa proizvođačima i ponudio rezervaciju „Novartisove“ vakcine za Srbiju - kaže Pavićević.

On je potvrdio da je hrvatski Imunološki zavod zastupnik „Novartisa“ za ceo Balkan i da će vakcina u Srbiju stići iz „Novartisovih“ pogona u Italiji.

Na pitanje otkud onda „Jugohemija“ kao zastupnik „Novartisa“ na tenderu za nabavku vakcina protiv svinjskog gripa koji je raspisao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, on kaže: „Vi ste rekli da je ‘Jugohemija’ zastupnik, ja to nisam rekao!“

Na podsećanje da su svi mediji preneli da je „Jugohemija“ zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, Pavićević je dodao da „medijima niko to nije rekao“.

- Za Srbiju će vakcinu kupiti „Jugohemija“ od „Novartisa“ - rekao je Pavićević.

Na pitanje da li to znači da firma „Detap“ uopšte nije u poslu u vezi sa nabavkom vakcina, Pavićević je odgovorio da je „Detap“ zastupnik koji se ne bavi distribucijom lekova.

- Niti imamo kapacitete, niti te namere. „Farmalogist“ je distributer lekova Imunološkog zavoda iz Zagreba. Ne znam zašto smo mi uvučeni u celu tu priču. Mi smo predali dokumentaciju za registraciju vakcine u ALIMS. „Detap“ će biti nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet na teritoriji Srbije. Nikada se nećemo baviti prometom - ističe on.

Na pitanje šta u celom poslu radi „Jugohemija“ ukoliko „Detap“ ima dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv novog gripa, Pavićević kaže da se ta farmaceutska kuća pojavila na tenderu jer je imala uslove za to.

- „Detap“ je u celoj toj priči dužan da vodi računa o pojavi eventualnih neželjenih dejstava i o tome obaveštava Agenciju za lekove, kao i da, s druge strane, dostavlja podatke Agenciji o pojavama posle vakcinisanja u svetu i načinu na koji deluje taj lek - objasnio je Pavićević.

Poverljiv ugovor

Na pitanje „Jugohemiji“ kome će ta kuća platiti 8,5 evra po dozi vakcine i kakva je njihova uloga u „celoj priči“, dobili smo odgovor:
- Zbog ugovora o poverljivosti koji je naša kuća potpisala ne možemo da iznesemo nijedan detalj o tome o čemu pitate - odgovorili su u „Jugohemiji“.


Izvor: Glas javnosti
 
Top