Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.134
V for Vendetta (2005)


screen.pngsLgrP3n.png
info.png4actb4g3246.png
V for Vendetta je američki akcijski triler iz 2005. godine, čija je radnja smještena u Londonu, u distopijskom engleskom društvu iz bliske budućnosti. Film prati misterioznog V-a, borca za slobodu koji želi izazvati promjene na planu socijalne politike, pri čemu istovremeno izvodi i svoju osobnu nasilnu osvetu. Ovaj film je zapravo adaptacija istoimenog grafičkog romana, kojeg su kreirali Alan Moore i David Lloyd. Film V for Vendetta je režirao James McTeigue, dok su za produkciju bili zaduženi Joel Silver i braća Wachowski, koji su ujedno i napisali scenarij filma. U filmu glavne uloge tumače: Natalie Portman (Evey Hammond), Hugo Weaving (V), Stephen Rea (Inspektor Finch) i John Hurt (Kancelar Sutler).

Puštanje filma u javnost je prvo bilo zakazano za petak, 4. listopada 2005. (dan prije 400-te Noći Guya Fawkesa) da bi potom ipak bilo odgođeno za 17. ožujak 2006. Alan Moore, koji je ostao razočaran filmovima Iz pakla (eng. From Hell) i Družba pravih gentlemena (eng. The League of Extraordinary Gentlemen), je odbio pogledati ovaj film, te se samim tim činom i distancirao od istog. Tvorci filma su, iz originalne priče grafičkog romana, izbacili neke od anarhističkih tema, kao i neke poveznice s drogom, pri čemu su također izmijenili i političku poruku filma, tj. prilagodili su je publici iz 2006.

U Srbiji je prikazan pod naslovom V for Vendetta, a u Hrvatskoj pod naslovom O za osvetu.

U bliskoj budućnosti većina svijeta je u kaosu. SAD-om hara kuga. Velika Britanija je sređena država ali samo zato što je na vlasti profašistička stranka predvođena kancelarom Adamom Sutlerom. Većina stanovništva se miri sa situacijom a država je uređena totalitaristički kao nekada Treći Reich. No tajanstveni čovjek, koji nosi masku sa likom Guya Favkesa, bori se se protiv nasilja režima jednakom silinom i iznosi narodu istinu.

Režija: James McTeigue

Ulohe: Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves

screen.pngpgKhGGw.jpg


Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena:
Top