UŽICE: Prevoz do Zlatibora poskupeo 360 odsto

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Užičane razljutila cena mesečne karte

Prevoz do Zlatibora poskupeo 360 odsto

Izvor: Blic V. Lojanica | 01. 09. 2011. - 02:02h

UŽICE - Cena mesečne autobuske karte za radnike koji putuju na relaciji Užice-Zlatibor poskupeće 360 odsto. Svi Užičani zaposleni na obližnjoj planini ili Zlatiborci koji rade u Užicu a do posla idu javnim prevozom ovim će za troškove putovanja, počev od septembra, morati da izdvajaju 5.190 dinara više nego do sada, pošto je cena mesečne karte sa 1.990 dinara podignuta na 7.180. Mnogi zaposleni koji koriste prevoz na ovoj liniji kažu da će tako više od trećine mesečne plate morati da daju na mesečnu kartu.

172063_regautobusi1_f.jpg

Mnogi Užičani odlučili da više ne kupuju mesečnu kartu

Kako je „Blicu“ potvrđeno u preduzeću „Zlatan Rajezen“, ova firma, baš kao i druga dva užička prevoznika „Gaga turs“ i „Angel star“, doneli su zajedničku odluku da povećaju cene usluga u međumesnom saobraćaju. Najžešća korekciju, koja je juče izazvala nevericu i bunt mnogih Užičana na biletarnici autobuske stanice, doživela je mesečna karta Užice-Zlatibor, koja je sa 1.990 dinara poskupela čak na 7.180 dinara.

U pitanju je tarifa za prevoz radnika, dok je povećanje cena zaobišlo prevoz učenika. Užičani koji su se juče pojavili na šalterima autobuske stanice da kupe septembarsku kartu do Zlatibora ostali su zapanjeni kada im je predočeno da će ih to zadovoljstvo koštati pet hiljadarki više nego do sada. Jedni su pominjali lopove, drugi državu, treći majku, a bilo je i onih koji su prizivali požare.

- Kao da me je neko maljem šinuo po glavi kada mi je službenica sa šaltera predočila poskupljenje. Najpre sam mislio da se zbunila, pa sam tražio da mi ponovi o kojoj cifri je reč. Ali ispostavilo se da nije greška. Digitron je odmah rešio moju dilemu da li da kupujem kartu. Neće me više videti ni stanica ni kondukteri, od sutra sam autostoper - kaže Užičanin zaposlen na Zlatiboru.

Veliki broj žitelja grada na Đetinji, posle sloma ovdašnjih preduzeća, uhlebljenje je našlo na Zlatiboru, a mnogi na planini rade odranije. Više stotina njih zarađuju na Zlatiboru kao konobari, kuvari, građevinci, trgovci, izdavaoci smeštaja, ali je i veliki broj Zlatiboraca na platnom spisku velikih užičkih privrednih sistema.

Naspram poskupljenja mesečnih karata - prosta je računica - prevoz automobilom od Užica do Zlatibora daleko je isplativiji pod uslovom da istim vozilom putuju najmanje dvoje. Množeći 23 radna dana sa 3,5 litara goriva, kolika je prosečna potrošnja automobila u oba pravca, pa sve puta 132 dinara, što je cena benzina, dođe se do 10.626 dinara mesečnih izdataka za gorivo po jednom vozilu. U slučaju da istim vozilom putuje troje, pojedinačni troškovi prevoza su više nego upola jeftiniji od autobuske karte.

- Vezana sam za autobuski prevoz jer nemam s kim da putujem na Zlatibor. Imam završen fakultet i radim u jednom zlatiborskom hotelu za platu od 18.000 dinara. Došlo mi je da plačem kada sam čula za poskupljenje mesečne karte, posle čega ni celih 11.000 neću moći da stavim u džep - ispričala nam je mlada Sevojničanka.

Po rečima Zlatana Mojsilovića, isti cenovnik kao užička prevoznička preduzeća primenjivaće i ivanjički „Pegaz“, „Janjušević“ iz Priboja i čačanski „Prevoz“. Mojsilović kaže da poskupljenje jeste drastično, ali da je prethodna cena bila daleko ispod ekonomske opravdanosti.

- Mi ovde vozimo za 190 dinara linije od 24 kilometra, dok naše kolege iz Vojvodine istu vožnju naplaćuju 280 dinara. Cenu mesečne karte Užice-Zlatibor dugo smo držali ispod realne kako bismo se izborili s nelojalnom konkurencijom u vidu divljih taksista. Autobusi moje firme dnevno potroše 1.720 kilograma goriva dnevno, što iznosi 208.000 dinara. Spram toga imamo dnevni pazar od 150.000 dinara, što znači da dnevno idemo u minus 60.000 - kaže Mojsilović.

Milan Radibratović, vlasnik „Gaga tursa“, juče nije želeo da govori o ovom poskupljenju, uz objašnjenje da će to učiniti kada cenovnik bude zvanično overen.

Po istoj ceni od 7.180 dinara mesečne karte će važiti i za prevoz radnika na liniji Požega-Užice, ali je poskupljenje na toj relaciji procentualno niže jer je ranije karta koštala 5.600 dinara.

Natrag