Šta je novo?

Užičani izmeštaju podzemni pogon fabrike „Prvi partizan“

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Konačno više bezbednosti


Užičani izmeštaju podzemni pogon fabrike „Prvi partizan“
Izvor: Blic V. Lojanica | 29. 12. 2010. - 00:02h

UŽICE - Fabrika namenske industrije „Prvi partizan“, iza koje je najuspešnija poslovna godina od njenog osnivanja do 2014. izmestiće podzemni proizvodni pogon „Rupa“ na drugu lokaciju na periferiji Užica, saopštio je juče direktor ovog preduzeća Dobrosav Andrić.
Prema njegovim rečima, bezbedni deo proizvodnje „Prvog partizana“ ostaće i dalje u krugu ove fabrike u Krčagovu, dok će pogoni u kojima se izrađuje municija biti iseljeni na jednu od dve moguće lokacije na teritoriji grada. Ministar odbrane Dragan Šutanovac još ranije je kazao da je naselje Lokva iznad Sevojna mesto o kome se uveliko razmišlja da bude sedište proizvodnje „Prvog partizana“.

- Iseljenje više nije pitanje, to je imperativ i sa ekonomskog i sa humanog aspekta. Taj poduhvat koštaće nas 20 miliona evra, od čega je jedna polovina potrebna za izgradnju nadzemnog objekta i infrastrukturu, a druga za nabavku moderne opreme. Deo tih sredstava obezbedićemo mi iz tekućeg poslovanja, a deo ćemo dobiti od države - kaže Andrić.

Godina na izmaku ostaće u analima „Prvog partizana“ upamćena kao najuspešnija u 82 godine dugoj istoriji ove fabrike.

- Proizveli smo rekordni broj jedinica municije, 95 odsto robe izvezli na tržišta Amerike i Evropske unije, a izvoz nam je doneo prihod od 60 miliona dolara. U odnosu na prošlu godinu fizički obim proizvodnje veći je za 25 odsto, dok je finansijski efekat već za 30 odsto - objašnjava prvi čovek užičke oružarske industrije, navodeći da je „Prvi partizan“ već rasprodao 50 odsto proizvodnje planirane za 2011. godinu.
 
Top