Šta je novo?

UZBUNA Ovakve temperature nisu zabaležene nikada, a tek nam stiže pravi PAKLENI TALAS

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.833
UZBUNA Ovakve temperature nisu zabaležene nikada, a tek nam stiže pravi PAKLENI TALAS
BlicOnline
Globalna temperatura u februaru prevazišla je sva dosadašnja merenja, saopštila je NASA. To je izazvalo uzbunu zbog vanredne klimatske situacije.
"Rezultati merenja su pravi šok, a ujedno i još jedan podsetnik dugoročnog porasta globalne temperature koji je rezultat efekta staklene bašte koji je prouzrokovao čovek", napisali su Džef Masters i Bob Henson u blogu na "Weather underground", koji je analizirao podatke NASA objavljene za vikend.

Prosečna temperatura u februaru bila je viša za 1,35 stepeni Celzijusa u odnosu na prosečnu temperaturu koja je zabeležena tokom perioda merenja od 1951. godine do 1980. godine, koji se uzima kao parametar. Inače, temperatura u januaru bila je za 1,14 Celzijusovih stepeni viša u odnosu na prosek, što je takođe rekord.

Temperature su rasle pod uticajem "El Ninja" na Pacifiku, pa je temperatura iz februara probila rekord postavljen tokom najjačeg "El Ninja" 1998. godine, koji je bio jači od sadašnjeg.

Međutim, najtopliji meseci tek predstoje kada na severnu hemisferu stigne leto kada se veći deo tla zagreva.

Mesečna temperatura na globalnom nivou meri se od 1880. godine, ali nikada do sada se nije desilo da tri uzastopna meseca nadmaše istorijski prosek.

a896d0b38565d73012eaf61efb5e8c6d.jpg

Foto: NASA / Promo

"Mi smo u nekoj vrsti klimatske vanredne situacije", rekao je Stefan Rahmstorf sa Potsdam instituta za istraživanje uticaja na klimu i gostujući profesor na Univerzitetu Novi Južni Vels.

Nezapamćene temperature dovele su do neviđenih posledica koje su posebno pogodile Arktik gde je nivo leda na rekordno niskom nivou.
 
Top