Šta je novo?

Uvećan broj žalbi za diskriminaciju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Uvećan broj žalbi za diskriminaciju
[/h] Izvor: Beta


Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić u 2011. dobila je 335 pritužbi, oko tri puta više nego 2010. godine.

1173627414f79bcd57e1bd034006682_368x222.JPG
Osnov za diskriminaciju najčešće je nacionalna pripadnost, invaliditet i pol, a najviše pritužbi je iz oblasti rada i zapošljavanja.
U izveštaju poverenika za 2011. godinu koji je predat Skupštini Srbije, predlaže se izrada Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije i iznose druge sugestije za suzbijanje diskriminacije.
U dokumentu se traži uspostavljanje centralizovanog sistema prikupljanja, registrovanja i analize podataka o slučajevima diskriminacije kako bi se kontinuirano pratila rasprostranjenosti i učestalosti tog problema.

Dodaje se da je potrebno obezbediti i pristup pravdi žrtvama diskriminacije što uključuje i obezbeđivanje adekvatne pravne pomoći, a za one sa lošim materijalnim polažajem ta usluga bi trebalo da bude besplatna.

U preporukama se navodi da je potrebno obezbediti da svi nadležni organi deluju na suzbijanju medijske promocije govora mržnje, nasilja, netolerancije i diskriminatornih stavova.

Državni organi bi trebalo da obezbede i da mediji, a posebno javni radio-difuzni servisi i javna preduzeća i ustanove iz oblasti javnog informisanja, budu glavni promoteri ideje ravnopravnosti, tolerancije i nediskriminacije, navodi se u Izveštaju poverenika za ravnopravnost upućenom Skupštini.
 
Top