Šta je novo?

Ustravni sud oborio "prohibicioni zakon"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ustravni sud oborio "prohibicioni zakon"


Ustavni sud Srbije utvrdio je da Odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića u trgovinskim objektima posle 23 časa nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, pa će zabrana biti oborena.

v202453p0.jpgBez obzira na to, slična odluka će bez problema zaživeti u Beogradu za dvadesetak dana, dok u Šapcu postoji još od juna prošle godine, piše "Press".

Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti sporne odluke podnelo je u martu 2010. Društvo trgovaca Novog Sada, a Ustavni sud ju je oborio 31. marta ove godine.


Nemanja Starović, nekadašnji predsednik Saveta za javni red i mir Skupštine grada, i jedan od pokretača inicijative za zabranu prodaje alkohola, ipak veruje da se radi o tehničkoj grešci Ustavnog suda.


"Po svemu sudeći, u pitanju je neka omaška prilikom pisanja odluke, jer je potpuno neverovatno da po Ustavu nije moguće uvesti takvu zabranu", napominje Starović.


Predsednik Društva trgovaca Novog Sada Aleksandar Čokorilo kaže da očekuje da grad sada ukine zabranu.


"Ova odluka značajna je za nas, male trgovce, jer se zabrana na veletrgovine nije odnosila", objašnjava Čokorilo i navodi da su pojedini trgovci zbog kršenja gradske odluke prekršajno gonjeni.


Advokat Društva trgovaca Ivan Gunjić rekao je da se ovom presudom otvara pitanje naknade štete koju su pretrpeli trgovci.


S druge strane, u Beogradu tek stupa na snagu odluka, pa će alkohol u trgovinskim objektima nakon 22 časa Beograđani moći da kupuju još 25 dana.


Vlasnicima trgovinskih objekata ako prekrše zabranu slede milionske kazne, dok će smele građane ovaj luksuz koštati čak 250.000 dinara.


Željko Ožegović, član Gradskog veća Beograda, ističe da je cilj smanjenje zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

Visoke kazne

"Iako je u Novom Sadu osporena, Odluka o zabrani prodaje alkohola noću u Šapcu funkcioniše bez premca pa ne vidim razlog zašto ne bi uspešno zaživela i u Beogradu", kaže Ožegović.


Šabac je još u junu prošle godine zabranio prodaju alkohola posle 22 sata. Iako od tada, kako "Press" saznaje, nije podneta nijedna prekršajna prijava, to ne znači da se Šapčani strogo pridržavaju gradske odluke.


"Dovijam se na razne načine. Ne izdajem fiskalni račun, piće prodajem poznatim mušterijama, a za ostale pokušavam da procenim da nisu slučajno maskirani inspektori", priča jedan od trgovaca iz šabačkog naselja "Kamičak".


Kazne za kršenje ove gradske odluke kreću se od 10.000 do 500.000 dinara.


"Još nismo dobili zvanični dopis Ustavnog suda. Iskreno ne očekujem bilo kakve tužbe ugostitelja, jer smatram da im nije načinjena opipljiva šteta", kaže za "
Press" Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada.

(MONDO)


 
Top