Šta je novo?

Ustoličen niški episkop Jovan

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Srpska pravoslavna crkva

Ustoličen niški episkop Jovan
Izvor: Blic Ivana Anđelković | 07. 08. 2011. - 12:25h
cat_icn_more.png
15:54h

Niška eparhija je danas u 11.15 sati dobila novog episkopa Jovana Purića. U prisustvu crkvenih velikodostojnika, predstavnika gradske vlasti i velikog broja vernika, Patrijarh Irinej predao je Jovanu žezlo kao simbol vlasti i uveo ga u tron.

165018_ustolicenje02-foto-k-kamenov_f.jpg


"Nadam se i verujem da će episkop Jovan opravdati poverenje i da će ispuniti svoju apostolsku misiju da vodi svoj narod put ljubavi i poštenja. Ja sam u nasleđe dobio tri crkve, a Jovanu ostavljam osam da nastavi puteve kojim su išli njegovi prethodnici", rekao je patrijarh Irinej i naveo da je na području niške eparhije u poslednoj deceniji izgrađeno oko 50 novih crkava.


165019_ustolicenje03-foto-k-kamenov_f.jpg


Sveta arihejrijska liturgija počela je u 8.30 časova u Sabornoj crkvi u Nišu. Jovan je nasledio patrijarha Irineja, koji je ustoličen na čelu niške eparhije 15.juna 1975.godine. Patrijarh Irinej izabran je za poglavara Srpske pravoslavne crkve 22.januara 2010.godine.165020_ustolicenje04-foto-k-kamenov_ff.jpg


"Danas treba prepoznati podvig savremenog hrišćanina pogotovo u gradskoj sredini. Taj podvig treba da bude oslobođen moralističkog, odnosno religijsko - kaznenog mentaliteta i prepoznati ga u raznovrsnosti odlika vrline. Prekrasne vrline skromnosti i čistote srca krasile su našeg odnosno mog prethodnika na ovoj katedri, zato su nasušno potrebne nama te vrline. Jedino ćemo tako pomoći sebi i bližnjima", rekao je episkop niški Jovan.


165017_ustolicenje01-foto-k-kamenov_f.jpg


Episkop je pozvao okupljene "na saradnju našeg životnog krsta pronalaženjem životne mere koju nam je darivao Bog".


165015_vladika-jovan_ff.jpg


" Izađimo iz sebe u susret Bogu i bližnjima, uvek imajući na umu reči Jevanđelja tako da se svetli svetlost Hristova pred vama, da vide vaša dobra dela i proslave oca našega koji je na nebesima svagda", rekao je episkop Jovan niški.


Biografija episkopa Jovana niškog

Episkop Jovan Purić je rođen 6. juna 1965. u Mijačima, kod Valjeva, od oca Radosava i majke Zore, dobivši ime na krštenju Mladen. Pobožni roditelji su ga od malena učili pobožnosti i crkvenom životu, a odrastajući u okrilju manastira Pustinje i Ćelija kod Valjeva.

Mladen, budući episkop Jovan, upisuje i sa odličnim uspehom završava Bogosloviju Svetoga Save u Beogradu. Potom upisuje Bogoslovske studije na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, i nastavlja studije u Petrogradu, gde sa odličnim uspehom diplomira na temu Ikonopoštovanja i simvolike.

Na dostojanstvo episkopskog služenja izabran je odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, 19. maja 2004. godine, a blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle ga je iste godine hirotonisao u Podgorici. Od 1990. godine predavao je više predmeta i bio vaspitač u beogradskoj i cetinjskoj Bogosloviji.

Od 2007. godine profesor je Svetog Pisma na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Član je Komisije prosvetnog odbora SPC, gde kreira nastavni program za sve bogoslovije iz Dogmatike i Liturgičkog bogoslovlja.
 
Top