Šta je novo?

Ustavni sud usvojio više od 120 žalbi neizabranih sudija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ustavni sud usvojio više od 120 žalbi neizabranih sudija


Izvor:
Blic.rsUstavni sud Srbije usvojio je danas više od 120 žalbi neizabranih sudija, pošto je utvrdio da u postupku odlučivanja o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da su ispunjavali uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.


222152_ustavni-sud-foto--blic_f.jpgUstavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnost, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana, od dana prijema Odluke Ustavnog suda, izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30.


Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava VS S o prestanku sudijske dužnosti.

Pred Ustavnim sudom se nalazi oko 450 žalbi neizabranih sudija i tužilaca u postupku preispitivanja odluke prvog saziva VS S i Državnog veća tužilaca (DVT).
Od 14. marta po ovim predmetima je održano više od 120 javnih rasprava, od kojih je 90 odsto zaključeno; predstavnici DVT su učestvali u devet, dok se predstavnici VS S nisu se uopšte odazivali na učešće u ovim raspravama.


S obzirom na broj održanih sednica, Sud je bio u prilici da sagleda sve manjkavosti postupka i utvrdi sporna ustavno-pravna pitanja, na osnovu kojih je doneo prve odluke.


Postupak revizije po prigovorima na odluke Državnog veća tužilaca okončan je prošle godine i tada je novi saziv tog tela usvoji 33, a odbio 129 prigovora, pa se 126 tužilaca opet žalilo Ustavnom sudu.


Novi saziv Visokog saveta sudstva okončao je postupak revizije krajem maja i usvojio samo 98 od 752 prigovora neizabranih sudija, od kojih je više od 320 dosad podnelo žalbe Ustavnom sudu.
 
Top